nieuws

Flinke beperking aftrek van hypotheekrente is mogelijk

bouwbreed

utrecht – De hypotheekrenteaftrek kan flink beperkt worden zonder grote gevolgen voor de huizenprijzen op langere termijn. In het economenvakblad ESB schetsen twee economen een variant waarbij er alleen aftrek is tegen het tarief van de eerste belastingschijf.

Door deze maatregel zouden de huizenprijzen in 2012 ruim 6 procent onder het dan verwachte niveau liggen. Vanaf 2015 zou de huizenprijs gelijk oplopen met de verwachte prijzen zonder dat de overheid ingrijpt.

Het voordeel van de beperking van de renteaftrek is volgens de economen Boelhouwer en De Vries dat alle inkomensgroepen er evenveel van profiteren.

De economen hebben ook de gevolgen bekeken van de volledige afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. Deze variant, waar in de politiek geen voorstanders voor zijn, zou dramatisch uitpakken voor de huizenmarkt. Op korte termijn kan de daling van de huizenprijzen oplopen tot 30 procent. Op langere termijn zijn de gevolgen minder groot.

Boelhouwer en De Vries wijzen erop dat ook het tijdstip van de maatregelen van belang is voor de verwachte gevolgen op de huizenmarkt. In perioden van forse prijsstijgingen kan een beperking van de renteaftrek zonder veel problemen worden doorgevoerd.

In ESB komt ook fiscalist Stevens met een variant voor de huidige hypotheekrenteaftrek. Hij pleit ervoor de eigen woning over te brengen naar box 3 van het belastingstelsel, waar het vermogen wordt belast. Er zou dan een fiscale vrijstelling moeten gelden voor huizen tot 300.000 euro. Om de gevolgen voor de koopkracht te compenseren komt Stevens met een extra heffingskorting, het schrappen van het huurwaardeforfait en verlaging van het toptarief van 52 naar 48 procent. De koopkrachtdaling zou tussen de 1 en 5 procent uitkomen.

De PvdA is positief over de plannen van Stevens. (anp)

Reageer op dit artikel