nieuws

Dossier bouwfraude vol fouten en gaten

bouwbreed

rotterdam – Het bouwfraudedossier van justitie zit zo vol fouten en gaten dat de rechtszaak uitgesteld of zelfs helemaal ingetrokken moet worden. Dat stelde de verdediging op de eerste dag van het bouwfraudeproces bij de Rotterdamse rechtbank.

“Het dossier is zo chaotisch en slecht dat niet eens duidelijk is waar bewijzen vandaan komen”, zei Heijmans-advocaat J. Pen namens advocaten van alle verdachten. “Het is schandelijk in onzorgvuldigheid.” Volgens de raadsman zijn veel bevindingen tijdens het drie jaar durende justitieonderzoek helemaal niet vastgelegd. “Wij hebben het werk moeten doen dat door politie en justitie is nagelaten”, aldus Pen, die sprak van “een grove schending” van de rechten van de verdediging. “Deze zaak is nog niet rijp voor de zitting en moet daarom worden uitgesteld. Eerst moet justitie haar onderzoek maar eens voltooien”, concludeerde hij.

Een van de “defecten” in het dossier betreft volgens Pen de gegevensuitwisseling tussen mededingingsautoriteit NMa en justitie. “De politie is bij de NMa binnengelopen en heeft computers leeggetrokken. Daarna stuurt de NMa het Openbaar Ministerie doodleuk een briefje met de tekst �hier zijn de opgevraagde stukken�. Een dekmantel dus voor wat er echt is gebeurd.”

Uitstel van de strafzaak is ook gewenst omdat een groot aantal getuigen nog niet is gehoord, aldus de strafpleiters. Zo noemde klokkenluider van de bouwfraude Ad Bos onlangs de namen van dertig corrupte ambtenaren. Die wil de verdediging maar al te graag horen, omdat daarmee kan worden aangetoond dat de overheid op de hoogte was van het verboden vooroverleg.

Maar ook de gigantische tijdsdruk staat een inhoudelijke behandeling nu in de weg. “Wij kunnen ons werk niet normaal doen”, klaagde BAM-advocaat C. Waling. “Vorige week is nog een verhuisdoos vol stukken overlegd. Ik heb nog geen tijd gehad om die te bestuderen.”

Als het aan de verdediging ligt gaat de strafzaak tegen de vier bedrijven – Heijmans, Koop Tjuchem, KWS en BAM – en twaalf bouwbazen overigens helemaal van tafel. Pen noemde het strafproces “zinloos” omdat de parlementaire enquêtecommissie de omvang en de structuur van de illegale praktijken in de bouwwereld al lang heeft blootgelegd en de bedrijven door de NMa reeds zijn beboet.

Pen: “Dit proces is een enorme belasting voor de bedrijven en de personen. Daar tegen over staat dat het maatschappelijk en strafrechtelijke belang maar heel beperkt is.”

Officier van justitie J. Boogers liet weten niets te zien in aanhouding, laat staan intrekking, van de rechtszaak. Hij vond dat er “voorbarige conclusies worden getrokken uit de bewijsvoering. Deze zaak wordt juist gevoerd om alles op een rij te krijgen.” Rechtbankpresident P. Hofmeijer-Rutten beslist vandaag op het opschortingsverzoek van de verdediging.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels