nieuws

Appartementen à la carte in Haarlems schoolgebouw

bouwbreed

haarlem – Een oud schoolgebouw in het centrum van Haarlem wordt opgeknapt en verbouwd tot een complex met appartementen van verschillende grootte. De ontwikkelaar renoveert het casco. Daarna mag de koper de woning naar eigen inzicht verder inrichten.

De aanpak lijkt enigszins op die van een project in het Rotterdamse Spangen, waar verwaarloosde woningen in een appartementengebouw �gratis� aan gegadigden beschikbaar worden gesteld, gekoppeld aan een opknapverplichting die volgens individuele wensen kan worden uitgevoerd. Alleen, gratis zijn de woningen in Haarlem allesbehalve. De cascoprijzen lopen al op tot 4 ton. Het gaat dan ook om een karakteristiek gebouw, gelegen op een toplocatie: de Krocht, op de kop van de Barteljorisstraat.

Bouwer en ontwikkelaar Van der Doe en Partners realiseert de appartementen samen met Caprera Vastgoed en Vondel Vastgoed, dat het gebouw heeft gekocht. De laatste onderwijsinstelling die er gebruik van maakte is het Nova College.

P. van der Stam van Caprera Vastgoed komt superlatieven te kort. Hij noemt het “een schitterend pand, met een enorme vrije hoogte per laag, en dat op een prachtige locatie”. Het grootste deel van de woonruimte is al verkocht of in optie genomen, terwijl de procedures nog niet helemaal rond zijn.

Met de gemeente zijn daarvoor echter goede afspraken gemaakt, stelt hij. Het stadsbestuur heeft al te kennen gegeven de verbouwing toe te juichen en toegezegd mee te werken. Van der Stam rekent erop dat de eerste woningen vanaf eind dit jaar kunnen worden betrokken, zonder verdere verbouwingsoverlast.

Ook over de verkoop van de resterende ruimte zegt hij zich weinig zorgen te maken, gezien de aantrekkelijkheid van de plek en de toezeggingen van de gemeente over de bestemmingswijziging. Dit terwijl de woningen casco zo�n 2000 euro per vierkante meter kosten. Afhankelijk van de grootte komt dat neer op prijzen van 115.000 tot 400.000 euro. Daarbovenop komen nog de inrichtingskosten, voor bijvoorbeeld slaapkamerwanden, de badkamer en de keuken.

Als eerste ondergaat vanaf nu de buitenzijde een complete renovatie, van voegwerk tot en met de kozijnen. Aan het aangezicht van het gebouw, dat deel uitmaakt van het beschermd stadsgezicht, wordt niets veranderd, verzekert Van der Stam.

Het bouwbedrijf Van der Doe en Partners, dat is gespecialiseerd in binnenstedelijke renovaties, levert de woningen in samenwerking met onderaannemers casco op, inclusief voordeur en nutsaansluitingen. Wie het verdere inrichtingswerk doet, bepaalt de koper zelf.

Reageer op dit artikel