nieuws

Aan de Stegge is snel met ongevraagde voorstellen

bouwbreed Premium

rotterdam – Aan de Stegge-dochter Schuttebouw heeft in een gecombineerd woningen-schoolcomplex in Castricum 40 procent meer waarde gecreëerd voor de klant. Dat kon alleen door het concept te veranderen, vertelt R. Boons algemeen directeur van Schuttebouw.

“Heijmans-bestuursvoorzitter Hoefsloot praat erover, wij doen het al”, vat topman A. aan de Stegge van Aan de Stegge Verenigde Bedrijven samen. Hij doelt daarmee op de zogenoemde unsolicited proposal, het ongevraagde voorstel, zoals dat in de VS en Zuid-Afrika al bestaat. Het gaat verder dan een alternatieve bieding waarin feitelijk slechts een andere uitvoeringstechniek wordt voorgesteld. Het gaat om een totaal ander concept.

“Het gaat om de Sokkerwei in Castricum, een school waar de gemeente de nodige eisen aan had gesteld, zoals laag energiegebruik. Onze collega�s van Lithos, een onderdeel van de Schuttegroep, net als wij, zagen mogelijkheden om op de school woningen te bouwen. Daardoor kon extra waarde worden gerealiseerd in het project. Uiteindelijk hebben we 700.000 euro extra waarde gegeven op een budget van 2 miljoen. Daarbij gaat het alleen maar om de investering. Wordt gekeken naar de levensduurkosten, dan kom je hoger uit, want we zijn erin geslaagd met behulp van onder meer fotovoltaïsche cellen, een 0-energieschool te bouwen”, vertelt Boons.

Het was een kwestie van het concept aanpassen, in plaats van een losse school en daarnaast woningen, een geïntegreerd complex en een goede architect. De grootste waardecreatie kwam echter uit de concept-aanpassing.

Aan de Stegge is er eigenlijk best trots op. Het ging immers om een openbare aanbesteding waarbij het indienen van een volledig ander voorstel een risico was. “Vaak wordt dit door regelgeving geblokkeerd. De vraag is of een zo ingrijpende wijziging van het concept niet tot een nieuwe aanbesteding had kunnen leiden. Dan zit je met het intellectuele eigendom.

Een ander kan het idee oppikken en iets goedkoper aanbieden. Het zou je bijna de mogelijkheid ontnemen om creatief te zijn. Wij hebben nu aangetoond dat het mogelijk is om zo te werken.”

Volgens Aan de Stegge toont dit voorbeeld tevens aan dat zeer vroege bemoeienis van de bouwer een zegen kan zijn voor de klant. Die heeft meer waar voor zijn geld. Wel moet er ook direct een architect bij zitten, vindt hij. “Per slot van rekening zijn wij geen architect en is een architect geen bouwer. We zullen het altijd samen moeten doen. Kijk maar naar Engeland waar het partnering-model ook al de nodige voordelen heeft laten zien.”

Reageer op dit artikel