nieuws

Wijs verantwoordelijke aan voor leidingen

bouwbreed

DEN HAAG – Het is te onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de veiligheid van het stelsel van buisleidingen in Nederland. Ongevallen door graafwerkzaamheden ontstaan vaak doordat de gravers niet exact weten waar de leidingen liggen. Dat concludeert de Raad voor de Transportveiligheid. De raad heeft minister Brinkhorst (economische zaken) geadviseerd om een organisatie verantwoordelijk te […]

DEN HAAG – Het is te onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de veiligheid van het stelsel van buisleidingen in Nederland. Ongevallen door graafwerkzaamheden ontstaan vaak doordat de gravers niet exact weten waar de leidingen liggen.

Dat concludeert de Raad voor de Transportveiligheid. De raad heeft minister Brinkhorst (economische zaken) geadviseerd om een organisatie verantwoordelijk te maken voor het voorkomen van ongevallen.

Momenteel is niet vastgelegd wie verantwoordelijk is voor de veiligheidsmaatregelen rondom het buizenstelsel. Als gevolg daarvan worden ongevallen en incidenten door graafwerkzaamheden niet geregistreerd en de oorzaken niet onderzocht. “Ook is niet duidelijk wat nu verwacht mag worden van de graver en wat van bijvoorbeeld de leidingbeheerder”, aldus de raad. Het Nederlandse netwerk van buisleidingen is ongeveer 300.000 kilometer lang.

Reageer op dit artikel