nieuws

Wegtapijt moet einde maken aan lekkage Molenpoort

bouwbreed

nijmegen – Een wegtapijt bestaande uit twee waterdichte lagen moet een eind maken aan de jarenlange lekkage van het parkeerdek in het Nijmeegse winkelcentrum Molenpoort. Deze zwaardere variant vereist wel wat constructieve aanpassingen.

De hersteloperatie omvat ruim 8000 vierkante meter plat dak. Deze maand werd begonnen met de sloop van de oude onderlaag die wordt vervangen door een wegtapijt van twee waterdichte lagen met een asfalttoplaag. “We vervangen naast de toplaag ook alle bijkomende details als hemelwaterafvoeren en goten” aldus E. Roebbers, hoofd exploitatie Nederland van Breevast, sinds 1998 eigenaar van het in de jaren zestig gebouwde winkelcentrum.

Het probleem is al oud. Roebbers: “Het parkeerdak is eigenlijk nooit waterdicht geweest. Ook niet na een renovatie in 2000. De constructie is toen niet op de juiste wijze aangebracht door de onderaannemer die failliet ging en ook niet meer aansprakelijk kon worden gesteld.”

Breevast en de hoofdaannemer van destijds, Van Wijnen Lelystad, kozen gezamenlijk voor het wat zwaardere wegtapijt. “Omdat we aan de maximale belasting zaten, moeten we wel wat constructieve aanpassingen doen. Nu wordt plaatselijk tussen de kolommen meer draagkracht aangebracht.” Een andere optie was een betondak, waarbij eerst een waterdichte laag wordt aangebracht met daarop betontegels. “Deze wat duurdere oplossing zou constructief meer problemen geven. Bovendien zou de bouw circa zes maanden langer duren.” De (herstel)werkzaamheden moeten juli klaar zijn. De bouwsom beloopt 3 miljoen euro. Breevast en Van Wijnen betalen gezamenlijk de kosten.

Reageer op dit artikel