nieuws

Ten Cate ontwikkelt optakelbare grasmat

bouwbreed

ALMELO – Kunstvezelproducent Koninklijke Ten Cate Thiolon ontwikkelt een vederlichte kunstgrasmat voor de Amsterdam Arena. Bovendien onderzoekt het Almelose bedrijf samen met Arcadis of de mat in meerdere componenten in zijn geheel kan worden opgetakeld. “Bij indoor evenementen is de zaal dan meteen verduisterd,” legt Thiolon directeur R. Jorissen uit. Ten Cate produceert composieten voor […]

ALMELO – Kunstvezelproducent Koninklijke Ten Cate Thiolon ontwikkelt een vederlichte kunstgrasmat voor de Amsterdam Arena. Bovendien onderzoekt het Almelose bedrijf samen met Arcadis of de mat in meerdere componenten in zijn geheel kan worden opgetakeld. “Bij indoor evenementen is de zaal dan meteen verduisterd,” legt Thiolon directeur R. Jorissen uit.

Ten Cate produceert composieten voor de vliegtuigindustrie die volgens Jorissen sterker zijn dan staal en bovendien vederlicht. “Samen met Arcadis bekijken we nu hoe we die kunnen doorontwikkelen zodat de kunstgrasmat en de takels vederlicht blijven. Het geheel moet worden bevestigd aan de bestaande constructie van het stadion en die mag natuurlijk niet kromtrekken.” Beide bedrijven werken nu aan schaalmodellen om alles te kunnen doorrekenen.

Volgens Jorissen is het technisch uitvoerbaar maar zullen de hoge kosten vooralsnog de grootste drempel blijken. Zijn bedrijf werkt al vier jaar samen met Ajax en de Arena, die om hulp vroegen nadat het Amsterdamse stadion geteisterd werd door gras dat slecht wil groeien onder en dak. “Topvoetbal op kunstgras wordt binnen enkele jaren de gewoonste zaak van de wereld,” denkt Jorissen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels