nieuws

Systeem combineert ventilatie en zonwering

bouwbreed Premium

utrecht – Het Belgische bedrijf Duco won met een gevelsysteem waarin ventilatie en zonwering zijn geïntegreerd, de Nederlandse Bouwprijs in de categorie Bouwmaterialen en -systemen. De vinding is een natuurlijk alternatief voor airco-systemen.

Het Belgische bedrijf koos de Nederlandse Bouwbeurs als decor om het unieke product officieel te introduceren. Een bewuste keuze, zo blijkt. “Toen we ruim tien jaar geleden begonnen, gold Nederland op het gebied van ventilatiewetgeving als koploper. We hebben ons vanaf het eerste begin altijd sterk op de Nederlandse markt gericht. Hier was men al vrij snel doordrongen van het feit dat natuurlijke ventilatie belangrijk is voor zowel de gebouwen zelf als de bewoners” aldus L. Verhaeghe van Duco.

De producent van natuurlijke ventilatiesystemen is nog altijd sterk op de Nederlandse markt gericht; maar liefst 75 procent van de omzet wordt in ons land behaald of zoals Verhaeghe het stelt “Nederland is eigenlijk ons thuis.”

Op de Duco-stand in hal 1 is het dan ook een komen en gaan. “We krijgen heel veel reacties. Onze adviseurs ontvangen veel aanvragen om het systeem in concrete projecten toe te passen.”

Ducotwin is een gevelsysteem waarin ventilatie en zonwering één geheel vormen. Het wordt aangebracht op de kozijnen. De benodigde inbouwruimte bedraagt slechts 55 millimeter, waardoor de lichtinval maximaal is en daarmee dus ook visueel voordeel biedt. Verhaeghe spreekt van “een compact en discreet systeem”. Het is de eenvoud die dit product uniek maakt, meent hij. “Doorgaans worden twee aparte systemen – een voor de ventilatie en een voor de zonwering – toegepast die elkaar toch altijd een beetje in de weg zitten. Dit systeem waarin deze voorzieningen zijn geïntegreerd spaart zowel tijd als materiaal en dus kosten.”

Het product wordt als bouwpakket geleverd. Aan de buitenkast wordt boven het kozijn een aluminium buitenprofiel geschroefd, waaraan de rol textielzonwering wordt aangebracht. Vervolgens wordt van binnen uit het aluminium ventilatierooster erin geschoven. Het systeem is toepasbaar in zowel de nieuwbouw als renovatie en kan op elk kozijnprofiel en met elk soort doek worden toegepast.

Alternatief

Het bedrijf heeft inmiddels octrooi aangevraagd op het systeem en verschillende componenten ervan. “Het idee ontstond weliswaar vanuit onze eigen ventilatiesystemen, maar de hier toegepaste technologie is uniek. We zijn twee jaar bezig geweest met de ontwikkeling van dit product. De grootste moeilijkheid is dat de verse luchttoevoer gegarandeerd blijft, ongeacht de stand van het doek.”

Het geïntegreerde systeem zal in Nederland voor het eerst worden toegepast in Hengelo bij het nieuwbouwproject Hasseler Borgh (59 woningen).

Duco, hal 1, C009.

Reageer op dit artikel