nieuws

Risicos gasleidingen beter in kaart

bouwbreed

GRONINGEN – De Gasunie heeft dankzij een nieuw computerprogramma voortaan meer zicht op de risico�s bij de beschadiging van aardgastransportleidingen. Ook geeft de software nauwkeurig aan waar en wanneer de Gasunie welk onderhoud moet plegen. Dat zei woordvoerder M. Kornalijnslijper van de Gasunie vrijdag. Het programma geeft inzicht in de veiligheid van het 11.600 kilometer […]

GRONINGEN – De Gasunie heeft dankzij een nieuw computerprogramma voortaan meer zicht op de risico�s bij de beschadiging van aardgastransportleidingen. Ook geeft de software nauwkeurig aan waar en wanneer de Gasunie welk onderhoud moet plegen. Dat zei woordvoerder M. Kornalijnslijper van de Gasunie vrijdag.

Het programma geeft inzicht in de veiligheid van het 11.600 kilometer lange leidingenwerk van Gasunie in Nederland en berekent bijvoorbeeld de risico�s van gasbranden bij incidenten. Daarnaast rekent het uit welke maatregelen kunnen worden genomen om die risico�s in te dammen en welk effect die maatregelen vervolgens hebben.

Het programma brengt allerlei meetgegevens van gasleidingen over heel Nederland samen en voert zo de benodigde berekeningen uit. Volgens Kornalijnslijper neemt het zijn bedrijf veel rekenwerk uit handen. “We kunnen zo veel efficiënter werken”, aldus de woordvoerder. Voor de gasgebruikers thuis zal het volgens hem echter geen merkbare voordelen opleveren. De Gasunie ontwikkelde het programma, Pimslider, samen met het Engelse bedrijf Associated Technology Pipeline. Hiermee kunnen alle gegevens van een netwerk snel worden opgeslagen en opgevraagd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels