nieuws

Overdekte stad brandveilig

bouwbreed

amsterdam – Compartimenteren bleek niet mogelijk in de voormalige NDSM-werf in Amsterdam-Noord waarin een soort overdekte stad verrijst. Dus zocht het bouwteam zijn heil bij rook- en warmteafvoerinstallaties waarmee de gigantische hal brandtechnisch gelijkwaardig wordt aan de buitenlucht.

Gisteren werd als eerste onderdeel van de overdekte stad de skatebaan geopend. Die bevindt zich 8 meter boven de vloer van de voormalige scheepswerf op stalen kolommen en gelamineerde houten liggers. Met 1700 vierkante meter is het de grootste skatebaan in Nederland. Eronder komen later oefenruimtes voor popbands. Dat past in het plan voor de hele 20.000 vierkante meter grote loods die een broedplaats moet worden voor kunstenaars. Theaterwerkplaatsen, ateliers en �hang-outs� krijgen er een plek.

Al die ruimten krijgen een brandwerendheid van 30 minuten. Dat is mogelijk, omdat de hal zelf voor het Bouwbesluit gelijkwaardig wordt gezien als buitenlucht. Volgens projectmanager W. Zaad van het bouwbureau was dat de enige reële oplossing. Voor de loods is namelijk een monumentenstatus aangevraagd, wat betekent dat er geen ingrijpende wijzigingen aan de constructie mogen plaatsvinden. Onderbrekingen aanbrengen in de stalen liggers om te voorkomen dat hitte zich verspreidt naar een ander compartiment, is dus niet mogelijk. De staalconstructie is bovendien veel te licht om compartimenteringswanden aan te bevestigen. Via de royale lichtstraten in het 18 tot 23 meter hoge dak zou rook zich snel verspreiden naar andere compartimenten.

Dus is er gekozen voor de gelijkwaardigheidsaanpak en dat gebeurt volgens Zaad door te garanderen dat de onderste 11 meter van de hal in geval van brand rookvrij blijft en de gebruikers voldoende vluchtmogelijkheden biedt. Tweehonderd rook- en warmteafvoerluiken in het dak moeten daarvoor zorgdragen. Ze worden aangestuurd door een snel detectiesysteem dat rook- en warmteontwikkeling in vroeg stadium opspoort. Brakel Atmos gaat de installatie onderhouden en staat garant voor de jaarlijkse hercertificatie.

Daarnaast moet volgens Zaad de brandlast beperkt blijven. Zo mogen er geen auto�s of brommers meer in de hal komen.

Gisterochtend, vlak voordat de skatebaan werd geopend, was Zaad nog druk bezig de laatste puntjes op de i te zetten. De lijst met aanmerkingen van de brandweer naar aanleiding van een inspectie kwam pas eind vorige week binnen, maar de officiële opening door de wethouder duldde geen uitstel. In allerijl moest de vloer worden gevlakt om te voorkomen dat vluchtende bezoekers zouden struikelen over de oneffenheden op de ruwe industrievloer. Ook moesten er extra noodverlichtingsbordjes worden geplaatst.

Reageer op dit artikel