nieuws

Oven ENCI Maastricht blijft nog tot eind 2009 open

bouwbreed

maastricht – De oven van cementfabriek ENCI in Maastricht blijft nog tot eind 2009 open. Vakbonden en directie van ENCI sloten afgelopen weekend een akkoord hierover.

Het akkoord kwam tot stand nadat ENCI sinds ruim een week getroffen was door een staking, die het bedrijf volledig lam legde. Dat kostte het bedrijf volgens de bonden zeker een half miljoen euro aan omzetverlies per dag.

Door het openhouden van de oven kunnen honderd mensen, die in de oorspronkelijke plannen van ENCI ontslagen zouden worden, aan het werk blijven. Voor 170 andere medewerkers, die wel weg moeten, wordt een sociaal plan opgesteld.

In 2007 evalueert ENCI de resultaten van het open houden van de cementoven in Maastricht. Dan moet duidelijk worden of de oven ook na 2009 nog open blijft.

De vakbonden legden de fabrieken van ENCI in Maastricht, IJmuiden en Rotterdam vorige week maandag plat na het verstrijken van een ultimatum aan de directie. Die wilde de oven sluiten om geld te sparen in het kader van een saneringsplan. De vakbonden wezen er echter op, dat ENCI een gezond bedrijf is, dat vorig jaar nog 20 miljoen euro winst maakte. Er is volgens de bonden en OR geen bedrijfseconomische reden de oven te sluiten.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels