nieuws

Onduidelijkheid rond sluiting ENCI-oven

bouwbreed

maastricht – Het blijft onduidelijk waarom de cementoven van ENCI in Maastricht dicht moet. Bestuurder J. Verheggen van vakbond de Unie vermoedt dat met name de Belgische directeur van Cembene (Cement België Nederland, waarvan ENCI deel uitmaakt) hier belang bij heeft.

“Je mag het eigenlijk niet hardop zeggen, maar er moest een keuze worden gemaakt: een van de drie ovens moest dicht. Er staan er twee in België, en een in Maastricht. De Belgen kozen dus voor Nederland en schakelden daarmee een concurrent uit voor hun eigen productie”, denkt Verheggen.

Daarbij kreeg Heidelberg Cement een opgave van de capaciteit van de oven in het Belgische Lixhe, die in werkelijkheid nooit is gehaald is, weet Verheggen.

Stakende werknemers van ENCI hebben inmiddels contacten gelegd met Heidelberg Cement, en er is volgens Verheggen overleg toegezegd. “Mogelijk is Heidelberg Cement niet goed geïnformeerd en draait wellicht bij als de waarheid boven tafel komt.”

Cementprijs

Het kan ook zijn dat Heidelberg

Cement het sluiten van de oven gunstig vindt vanuit een ander gezichtspunt: minder Nederlands cement betekent dat de cementprijs omhoog gaat, en dat kan een einde maken aan de prijzenslag in die sector. Maar dan nog vinden de Maastrichtse werknemers het onbegrijpelijk dat net Maastricht dicht moet. “Er is bedrijfseconomisch gezien geen enkele reden die oven te sluiten”, stelt Verheggen.

Ten slotte spelen ook de emissierechten een rol. Vervuilende bedrijven moeten rechten verwerven om stoffen in de lucht te lozen. Als ENCI stopt met de oven, kan Heidelberg Cement deze emissierechten aan anderen verkopen. Dat levert het bedrijf miljoenen op.

Multinationals

Nederland is het enige land in Europa dat deze mogelijkheid, de verkoop van emissierechten bij bedrijfsbeëindiging, biedt, aldus zegslieden van de ondernemingsraad van ENCI en de vakbonden. En dus is het prijsschieten voor multinationals, aldus de vakbonden. Als de internationale concerns ergens moeten afslanken, doen ze dat in Nederland, dan krijgen ze geld toe ook. Mogelijk speelt dit extraatje in Heidelberg een rol, aldus de bonden, want het moederbedrijf steekt dat geld in eigen zak.

De staking gaat door totdat de directie wil praten over het openhouden van de oven en werkgelegenheid wil garanderen.

Reageer op dit artikel