nieuws

Milieuonderzoek naar verdroging door ENCI

bouwbreed

den haag – Er komt een diepgaand onderzoek naar de milieugevolgen van het op grote schaal oppompen van grondwater door cementfabriek ENCI in Maastricht. Daartoe besloot de Raad van State tijdens een rechtszitting tegen een grondwatervergunning van ENCI. Stichting ENCI-STOP, Vereniging Redt de Sint Pietersberg en de Belgische gemeente Riemst eisten bij de raad intrekking […]

den haag – Er komt een diepgaand onderzoek naar de milieugevolgen van het op grote schaal oppompen van grondwater door cementfabriek ENCI in Maastricht.

Daartoe besloot de Raad van State tijdens een rechtszitting tegen een grondwatervergunning van ENCI. Stichting ENCI-STOP, Vereniging Redt de Sint Pietersberg en de Belgische gemeente Riemst eisten bij de raad intrekking van de grondwatervergunning uit 1993.

Volgens de bezwaarmakers leidt het oppompen van 800.000 kubieke meter grondwater per jaar tot onaanvaardbare verdroging van het achterland, zoals het Jekerdal.

Onlangs heeft de provincie Limburg ENCI een nieuwe grondwatervergunning verleend. De Raad van State wil nu eerst een onafhankelijk onderzoek laten doen naar de gevolgen van de grondwateronttrekking voor het milieu. Pas als het onderzoeksrapport klaar is zal de rechtszaak over zowel de oude als de nieuwe vergunning worden voortgezet.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels