nieuws

Londen Heathrow blijft duurste bedrijfslocatie

bouwbreed Premium

amsterdam – Londen Heathrow is verreweg de duurste plaats voor bedrijfslocaties in de wereld. Ondernemingen moeten volgens Cushman & Wakefield bij het vliegveld van de Britse hoofdstad 236 euro per vierkante meter aan huisvestingskosten neertellen.

Het cijfer is de uitkomst van een jaarlijkse onderzoek van Cushman & Wakefield Healey & Baker (C&W/H&B) naar de tophuurprijzen voor bedrijfsruimten.

Voor het onderzoek zijn de huurprijzen voor bedrijfsruimte op 119 locaties vergeleken en op basis daarvan is een ranglijst van de duurste locaties in 43 landen samengesteld. De huurprijs is in het onderzoek uitgedrukt als huur inclusief belasting en servicekosten.

Op basis van lokale valuta zijn de tophuurprijzen vorig jaar wereldwijd 1,5 procent gestegen. Op bijna 80 procent van de onderzochte locaties zijn de huurprijzen gestegen of stabiel gebleven.

Londen Heathrow heeft haar eerste positie op de ranglijst van duurste bedrijfsruimtelocaties behouden. Een vierkante meter bedrijfsruimte in het gebied rond het vliegveld Heathrow kost 236 euro per jaar. Vanwege de ligging bij het vliegveld is het een gewilde vestigingslocatie voor logistieke en distributiebedrijven. Op de tweede plaats komt Dublin (141 euro) waar de tophuurprijzen met 9 procent zijn gestegen, gevolgd door Moskou (125 euro) en Parijs (120 euro).

De toptien van de wereldranglijst bestaat uit Europese locaties met uitzondering van San Francisco. Dit is met 98 euro per vierkante meter per jaar de duurste locatie voor bedrijfsruimte in de Verenigde Staten. De locatie stijgt vijf plaatsen op de ranglijst en staat nu op de negende plaats.

Amsterdam neemt met 72 euro per vierkante meter per jaar de 23-ste plaats in op de ranglijst. Ten opzichte van 2003 zijn de tophuurprijzen hier met bijna 17 procent gestegen. Deze stijging wordt veroorzaakt doordat er voor nieuw opgeleverde en op te leveren panden op ontwikkellocaties meer wordt betaald en gevraagd. Er ontstaat een toenemende polarisatie op de bedrijfsruimtemarkt met aan de ene kant van de markt hoogwaardige en moderne bedrijfsruimte op toplocaties en aan de andere kant een overschot aan verouderde bedrijfsruimte die niet meer voldoet aan de vraag.

In 2004 zijn in de Centraal- en Oost-Europese regio de huren licht gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Reeds gevestigde bedrijven in de regio hebben hun activiteiten uitgebreid, maar zoals verwacht heeft er geen grote intocht van nieuwe huurders plaatsgevonden. Een daling van de huren wordt gecompenseerd door dalende yields die weer zorgen voor toenemende ontwikkelingsactiviteit.

Ondanks deze groei van nieuwe ontwikkelingen is de leegstand nog steeds laag. Sinds de toetreding tot de EU hebben Tsjechië, Hongarije, Polen en Slowakije zich ontwikkeld tot de belangrijkste regio voor uitbreiding van activiteiten van logistieke- en distributiebedrijven en fabrikanten.

De internationale markt voor bedrijfsruimte zet haar herstel door na een relatief zwakke periode in 2000-2001. De vraag wordt met name gedreven door logistieke en distributiebedrijven die uitbreiden door toenemende consumentenbestedingen en door het ontstaan van nieuwe distributienetwerken in opkomende markten in Oost-Europa, Azië en Latijns-Amerika.

“We verwachten het komende jaar een voortzetting van het positieve sentiment op de vastgoedmarkt voor bedrijfsruimte. Logistiek en distributie vastgoed zullen domineren in dit segment van de markt en dan met name op belangrijke transport- hubs. In Nederland zijn dit gebieden in het Zuiden van het land en rond Schiphol,” zegt B. Poolman van Cushman& Wakefield Nederland.

De tophuurprijzen stegen vorig jaar wereldwijd 1,5 procent

Reageer op dit artikel