nieuws

Grontmij onderzoekt grondwater Estland

bouwbreed

houten – Een Nederlands consortium onder aanvoering van advies- en ingenieursbureau Grontmij onderzoekt de radioactiviteit van het grondwater in Estland. De Baltische staat laat het onderzoek doen in het kader van implementeren van de Europese Kaderrichtlijn Water. Het grondwater in Estland heeft van nature een verhoogde radioactiviteit van de stoffen uranium en radium. Voor een […]

houten – Een Nederlands consortium onder aanvoering van advies- en ingenieursbureau Grontmij onderzoekt de radioactiviteit van het grondwater in Estland. De Baltische staat laat het onderzoek doen in het kader van implementeren van de Europese Kaderrichtlijn Water.

Het grondwater in Estland heeft van nature een verhoogde radioactiviteit van de stoffen uranium en radium. Voor een deel wordt het grondwater als drinkwater gebruikt. Het Nederlandse samenwerkingsverband (Grontmij, Ecorys en Witteveen+Bos) doen samen met onder meer de Geologische Dienst van Estland metingen en analyses om de geschiktheid van het grondwater voor menselijke consumptie na te gaan. De werkzaamheden vinden plaats in het noordelijk deel van Estland, onder andere bij de hoofdstad Talinn.

Het opstellen van een stroomgebiedsplan voor de Harju-rivier maakt deel uit van het project. “Dit plan moet voldoen aan eisen van de Europese Kaderrichtlijn Water. Daarom heeft het Ministerie van Milieu voor het opstellen ervan hulp ingeroepen”, aldus E. Moens, adviseur waterbeheer bij Grontmij.

Reageer op dit artikel