nieuws

Gemeenteraad Sittard beslist over bouwplannen Fortuna-stadion

bouwbreed

sittard/geleen – De gemeenteraad van Sittard beslist morgenavond over de bouw van winkels in en rond het Fortuna-stadion.

Het gaat daarbij om de bouw van 5000 vierkante meter supermarkten en 6000 vierkante meter sportgerelateerde retail, zoals tennis- en sporthallen en een sportschool. Daarnaast komen er in het plan nog 3000 vierkante meter kinderklimcentrum, 6000 vierkante meter kantoren en 4700 vierkante meter sauna en amusement.

Daarvoor stelt het college van burgemeester en wethouders een wijziging van het bestemmingsplan voor. Het college heeft een principeakkoord bereikt met projectontwikkelaar 3W en Meulen Projectontwikkeling om daarin te investeren. Zo�n winkelcentrum genereert ook voor de zieltogende eerstedivisieclub Fortuna inkomsten, aldus burgemeester Dijkstra van Sittard-Geleen. En Fortuna heeft dat geld hard nodig om te kunnen overleven. Beide investeerders zullen nog voor 1 mei een plan uitwerken voor het stadionterrein, en vanaf 1 mei beginnen met de bouwprocedure.

3W en Meulen nemen in het voorstel van B en W het stadion over. Daarvoor krijgt Fortuna 10 miljoen euro, ofwel bijna de helft van de totale schuld van de club. Voorwaarde voor de overname is de bouw van winkels, een plan dat de gemeenteraad vorig jaar juist afwees. Want de bouw van een supermarkt, sportzaken en een sauna is voor de middenstand in Sittard en Geleen onverteerbaar.

Het is zeer de vraag of de gemeenteraad dit plan goedkeurt. Een meerderheid lijkt tegen, en dat zou het einde van het onfortuinlijke Fortuna kunnen betekenen. Ook de Raad van Commissarissen van Fortuna reageert verdeeld. Commissaris en belangrijkste financier van Fortuna J. Nuijen zegt dat er 5 miljoen euro direct nodig is.

Nuijen vindt het kwalijk dat Sittard-Geleen een deal sluit met 3W en Meulen zonder Fortuna daarin te betrekken. Bovendien vindt hij 10 miljoen euro te weinig voor het stadion: daar is de club niet mee gered. Andere commissarissen van Fortuna zijn minder afwijzend. Emmo Meijer en Jo Abelshausen zien in het voorstel van B en W een opstap naar een reddingsoperatie voor Fortuna.

Reageer op dit artikel