nieuws

Franse onderzoekers zien voordelen in verwerken autobanden in beton

bouwbreed

den haag – Het verwerken van rubbergranulaat in beton verbetert de eigenschappen daarvan aanzienlijk.

Dat hebben onderzoekers van het Laboratoire Matériaux et Durabilité des Construction van het Institut National des Sciences Appliquées of Toulouse (INSA) vastgesteld. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door een agentschap voor milieu en energiebesparing en de organisatie die is belast met het inzamelen van oude autobanden. Sinds december 2002 moeten de bandenfabrikanten in Frankrijk zorgen voor inzamelen van in Frankrijk afgedankte banden. Het toevoegen van rubbergranulaat aan beton zou het probleem kunnen verminderen. Een deel is namelijk nog geschikt te maken als nieuwe banden. Een ander deel zou als brandstof kunnen dienen in bijvoorbeeld de cementindustrie. Gebruik van rubbergranulaat in beton is vanuit milieuoogpunt dan ook interessant.

Bovendien blijkt het de eigenschappen van het beton te kunnen verbeteren, althans dat beweren de onderzoekers uit Frankrijk. Het rubbergranulaat zorgt volgens hen voor een grotere weerstand tegen scheurvorming. Ook zou rubberbeton veel beter in staat zijn vervormingen op te nemen. Daardoor zou het mogelijk zijn met minder dilatatievoegen te volstaan. Volgens de onderzoekers een duidelijk economisch voordeel.

Reageer op dit artikel