nieuws

ENCI-medewerkers vangen bot bij directie in Brussel

bouwbreed Premium

maastricht/brussel – De stakende medewerkers van cementfabriek ENCI hebben donderdag in Brussel naar eigen zeggen bot gevangen bij de directie van Cembene, waar ENCI onder valt. De directie zelf ziet wel mogelijkheden om uit de impasse te komen. Sinds maandag wordt er al gestaakt bij het bedrijf.

Ongeveer driehonderd stakers uit Maastricht, IJmuiden en Rotterdam waren met bussen naar het hoofdkantoor van Cembene in Brussel gegaan. Daar boden ze directeur A. Jacquemart van Cembene en technisch directeur Th. Pluijmen een petitie aan.

ENCI wil afslanken om de kostprijs van Nederlands cement te verlagen. Bij de Nederlandse ENCI-vestigingen verdwijnen 270 banen, waarvan honderd door de sluiting van de cementoven in Maastricht. De stakers eisen het open houden van de cementoven en een werkgelegenheidsgarantie voor de met ontslag bedreigde collega�s. “Die eisen zijn en blijven voor ons onaanvaardbaar”, zei directeur Pluijmen gistermiddag. “We hebben wel aangeboden de oven langer open te houden, tot eind 2006, waardoor de reorganisatie wat soepeler kan verlopen. We kunnen praten over een goed sociaal plan, dat ervoor moet zorgen dat mensen voor wie bij ons geen werk meer is, elders aan de slag kunnen.”

Bestuurder H. Kijzers van FNV-Bondgenoten zei na afloop van de actie dat de directie nu gevoeld heeft dat het menens is. “Je mag niet verwachten dat de directie direct bij het aanbieden van een petitie gaat onderhandelen met honderden stakers”, zei ze. “Maar ze gaan de druk voelen. We wachten het resultaat daarvan af.”

Volgens de bonden lijdt ENCI een productieverlies van ongeveer een half miljoen euro per stakingsdag. De directie heeft geen precies beeld van de schade, maar erkent dat die vermoedelijk in de miljoenen euro�s loopt. “We willen snel, hopelijk in de komende week, uit deze impasse komen. Dit is niet goed voor het bedrijf, voor de klanten en voor de werknemers.” Vandaag gaan de stakers tentjes opzetten voor de ingang van de fabriek in Maastricht. “We gaan bivakkeren”, zei Kijzers. Daar worden de actievoerders toegesproken door hoofdbestuurders van FNV en CNV en door landelijke politici.

Reageer op dit artikel