nieuws

Eigen Huis valt over voorbarige heffing leges planschadeverzoeken

bouwbreed

amersfoort – De Vereniging Eigen Huis (VEH) is boos op de gemeente Wormerland, omdat die eigenwoningbezitters 300 euro in rekening brengt als ze een planschadeverzoek indienen. De Hoge Raad heeft gemeenten vorig jaar verboden hiervoor geld in rekening te brengen, aldus de vereniging. Naar aanleiding van genoemde uitspraak van de Hoge Raad heeft minister Dekker […]

amersfoort – De Vereniging Eigen Huis (VEH) is boos op de gemeente Wormerland, omdat die eigenwoningbezitters 300 euro in rekening brengt als ze een planschadeverzoek indienen. De Hoge Raad heeft gemeenten vorig jaar verboden hiervoor geld in rekening te brengen, aldus de vereniging.

Naar aanleiding van genoemde uitspraak van de Hoge Raad heeft minister Dekker (VROM) eind vorig jaar een spoedwetje door de Tweede Kamer gesleept om griffierechten alsnog mogelijk te maken. Deze wet is echter in behandeling en dus nog niet ingevoerd, wijst Eigen Huis Wormerland terecht. “Het is daarom onrechtmatig dat de gemeente een voorschot op een dergelijke wetswijziging neemt en de burgers alvast laat betalen.” De VEH eist dat de gemeente hiermee onmiddellijk stopt en de onrechtmatig geheven leges terugbetaalt. Eigen Huis adviseert haar leden bezwaar aan te tekenen als ze met een heffing worden geconfronteerd.

De mogelijkheid van een heffing wordt juist ingevoerd om het indienen van planschadeverzoeken te ontmoedigen. Dit is namelijk zo populair geworden, dat het nieuwbouwplannen ernstig in de weg begint te zitten.

Reageer op dit artikel