nieuws

Duitse opdrachten slinken 2 procent

bouwbreed

wiesbaden – Duitse aannemers met meer dan twintig medewerkers hebben in december hun orderstroom met 2 procent zien afnemen. De grond-, weg-, en waterbouw ging ten opzichte van de slotmaand in 2003 met 5,2 procent achteruit. De markt voor de burgerlijke en utiliteitsbouw trok 0,6 procent aan. Het Statistisch Bundesamt in Wiesbaden becijfert dat de […]

wiesbaden – Duitse aannemers met meer dan twintig medewerkers hebben in december hun orderstroom met 2 procent zien afnemen. De grond-, weg-, en waterbouw ging ten opzichte van de slotmaand in 2003 met 5,2 procent achteruit. De markt voor de burgerlijke en utiliteitsbouw trok 0,6 procent aan.

Het Statistisch Bundesamt in Wiesbaden becijfert dat de Duitse bouwers in vorig jaar opnieuw 5,2 procent van hun omzet hebben ingeleverd. De polsstok reikte niet verder dan het altijd nog respectabele bedrag van 79,9 miljard euro. Sinds 1995 verkeert de Duitse bouwconjunctuur in een gevaarlijke glijvlucht. Voor 2006 valt niet te rekenen op herstel.

Het aantal bouwvakkers nam vorig jaar met 5,8 procent af tot 767.000. De gewerkte mensuren slonken met 6,7 procent tot 887,2 miljoen. De gww-sector boette – gemeten aan de nieuwe orders – 7,3 procent aan kracht in en begeeft zich op 84,4 procent van het niveau in 2000. Vergeleken met de eeuwwisseling nam de orderstroom in de burgerlijke en utiliteitsbouw met ruim een kwart af. De daling van de opdrachten bedroeg vorig jaar 6,9 procent.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels