nieuws

Constante kwaliteit gemodificeerde bitumen

bouwbreed Premium

den haag – Bijmengen van polymeren in bitumen is specialistisch werk. Het verbetert weliswaar de eigenschappen van het bitumen, maar onvoorspelbare wisselingen in de eigenschappen van het bitumen zelf zorgen voor grote spreiding in het eindresultaat. Door gebruik te maken van thermogravimetrie is constante kwaliteit voor gemodificeerde bitumen echter binnen bereik, oordelen onderzoekers van Institute for Research in Construction (IRC) uit Canada.

Canada is op Saoedi-Arabië na het land met de grootste bewezen oliereserves die met de huidige productietechnologie commercieel te winnen zijn. Daarom besteedt dit land veel aandacht aan research op gebied van olie en olieproducten zoals bitumen.

Vanwege de verschillende soorten koolwaterstoffen (licht, medium , zwaar) is niet iedere olie geschikt voor de productie van bitumen. Zware oliën uit Mexico, het Midden-Oosten en Venezuela leveren goede bitumen op. Omdat het gaat om een natuurproduct kunnen de eigenschappen van de bitumen spreiding in samenstelling vertonen. Bitumineuze toepassingen vragen om bijmengen van polymeren teneinde de gewenste eigenschappen te verkrijgen voor bijvoorbeeld de wegenbouw of de dakdekkerij. Omdat de precieze samenstelling van de bitumen – tot nu toe – moeilijk is vast te stellen is het modificeren niet eenvoudig. Fabrikanten houden zich daarom aan bestaande, beproefde mengsels.

De onderzoekers van het IRC hebben een methode ontwikkeld die de nadelen van de huidige methoden ter bepaling van bitumensamenstelling niet heeft. Ze hebben een bestaande methode met thermogravimetrie van de nadelen ontdaan.

De methode is al in gebruik om snel de samenstelling van olieproducten te bepalen, maar het onderscheidend vermogen en de reproduceerbaarheid van de resultaten lieten te wensen over. Met thermogravimetrie wordt bitumen verhit tot de temperatuur waarbij as en gas ontstaat. Omdat de licht, medium en zware componenten in de bitumen een ander omslagpunt hebben is het mogelijk de chemische samenstelling van een monster te halen uit de veranderingen in massa, gecombineerd met de temperatuur waarbij de verandering optreedt. Ze maken daarbij gebruik van een speciaal, gepatenteerd algoritme.

Bitumenproducent Esha, met zijn hoofdkantoor in Groningen en een eigen raffinaderij in Amsterdam, kent de methode van de thermogravimetrie.

Een woordvoerder erkent dat het modificatieproces van bitumen lastig is, maar het is volgens hem toch goed te doen. De nieuwe methode vindt hij “interessant”, maar gebruik ervan acht hij voor Esha in eerste instantie niet opportuun. Sterk wisselende kwaliteit van bitumen is te ondervangen door olie in te kopen van bekende en constante kwaliteit, zoals zij overigens al jaren doen. Die grondstof is iets duurder dan andere olie, maar levert een bitumen op die ook een bekende en constante samenstelling heeft. Dat product wordt dan gemodificeerd tot bitumenproducten, ook van goede en constante kwaliteit, stelt de woordvoerder van Esha.

Reageer op dit artikel