nieuws

Bouwvakker beschikt overal over relevante informatie over project

bouwbreed

volendam – De zes werknemers van bouwbedrijf Mercuur Bouw uit Volendam gaan niet meer op pad zonder PDA (personal digital assistent). Hun digitale dagboek staat permanent in verbinding met de server op kantoor.

Op die manier beschikken de bouwvakkers steeds over de relevante project- en bedrijfsinformatie. Ook kunnen ze e-mailen en het telefoonboek van het bedrijf raadplegen. Het is zelfs mogelijk om een foto te maken, bijvoorbeeld van een schade, en die naar kantoor te versturen. Mercuur Bouw gebruikt hiervoor PDA�s van het type Qtec 2020.

Het zijn dezelfde PDA�s die de Bouwcombinatie N11 in samenwerking met Infocus Management Consultants heeft gebruikt bij de aanleg van rijksweg N11. De Bouwcombinatie kreeg daarvoor de Bouw ICT Award 2003. Mercuur Bouw toont met het gebruik nu aan dat de toepassing van DPA�s ook voordelen biedt aan kleine bouwbedrijven. Mercuur Bouw is daarom genomineerd voor de onderscheiding �de digitale aannemer van het jaar�, die door Bouwend Nederland wordt uitgereikt tijdens de komende BouwBeurs.

De timmerlieden van Mercuur Bouw loggen �s morgens rond 7 uur in op de server. Zij activeren hun opdrachten en klokken tevens in.

Als het werk gereed is, voert de bouwvakker de verbruikte materialen in. De gegevens haalt hij direct van de materialenstaat, maar de prijzen zijn daarbij niet zichtbaar. Tijdens de schafttijd wordt uitgeklokt. Op die manier worden de werkelijk gewerkte uren genoteerd. Als de timmerman meer dan 40 uur werkt, kan hij extra vrije uren krijgen. Een klus hoeft dus niet te worden onderbroken.

Het gebruik van PDA�s heeft een aantal grote voordelen. Zo hoeft het kantoor niet voortdurend bezet te zijn, worden de opdrachtbonnen automatisch aangemaakt en zijn deze voor iedereen leesbaar, is de materiaalcode met zekerheid correct en kunnen de bonnen op dezelfde dag nog worden gefactureerd.

Mercuur Bouw wil in de toekomst ook offertes kunnen maken vanaf de bouwplaats.

Reageer op dit artikel