nieuws

Bouwbonden beginnen met informeren leden over cao

bouwbreed Premium

odijk – De drie bouwbonden gaan eerst hun leden informeren alvorens tot actie over te gaan. Dat hebben ze besloten na overleg met de sectorraad (FNV Bouw) en de vakgroepsraad (Hout- en Bouwbond CNV).

“Onze vakgroepsraad vond het hoog tijd om de communicatie te regelen met de leden. Die moeten precies weten wat we hebben gedaan en waar we nu staan”, vertelt CNV-onderhandelaar M. Post.

Wanneer het dan eventueel tot acties komt om alsnog een cao af te dwingen, weet hij niet. “Dat hangt ook af van wat de werkgevers gaan doen. De Conga wil de huidige cao stuiten, Bouwend Nederland niet. We wachten even af wat er gaat gebeuren.”

Ook bij FNV Bouw en Het Zwarte Corps zal men de bouwplaatsen en de kantoren afgaan om duidelijk te maken hoe de vork nu in de steel zit. En ook zij weten nog niet wanneer er een ultimatum gesteld wordt. “Werkgevers kunnen nog steeds reageren”, heet het.

Vernieuwing

De bonden menen nog steeds dat modernisering van de cao mogelijk is zolang het maar gaat om vernieuwing die inspeelt op veranderingen in de bouwnijverheid. De manier waarop werkgevers modernisering definiëren, vinden zij een ordinaire �centenkwestie�.

Tijdens de gesprekken met leden zal nadrukkelijk worden ingegaan op de veranderingen. Vooral zal het daarbij gaan om het fenomeen dat steeds meer bedrijven zich specialiseren binnen het bouwproces. Dat kan gevolgen hebben voor de arbeidsvoorwaarden.

Reageer op dit artikel