nieuws

Boekhoudregels Europese bouw blijven nog probleem

bouwbreed Premium

brussel – Een gesprek tussen de Europese Commissie en de FIEC heeft geen oplossing gebracht voor de problemen die de Europese bouw verwacht voor pps en concessies bij toepassing van de nieuwe boekhoudregels.

“Wij hebben gesproken met de kabinetschef van commissaris McGreevy. Zij heeft ons laten weten dat zij ook niet weten wat te doen. De Europese Commissie heeft geen bevoegdheden om de IASB, de commissie die de boekhoudregels opstelt, te dwingen”, vertelt Domenico Campogrande, de secretaris economie van de FIEC, de internationale federatie van bouwondernemers.

Het probleem met concessiecontracten in de nieuwe boekhoudregels is dat die in de eerste jaren als forse verliesposten in de boeken kunnen komen. Dat geeft forse schommelingen van jaar op jaar in de cijfers, iets waar beleggers behoorlijk schichtig van kunnen worden. De FIEC heeft er dan ook voor gepleit om over 2005 nog de oude regels te hanteren speciaal voor dit soort contracten totdat de IASB of de interpretatiecommissie IFRIC een methodiek zou hebben ontwikkeld die de nadelige effecten zou mitigeren.

“De commissie heeft een aantal malen gesproken met de IASB. Die onderkent het probleem ook, maar daar blijft het voorlopig bij. Wij hopen nu dat de IASB alsnog een brief schrijft waarin ze aangeeft dat de oude methode voorlopig nog toegepast mag worden”, aldus Campogrande.

Meer dan hoop kan het niet zijn. “McGreevy kan nu eenmaal niet met een geweer in de hand de IASB dwingen. Probleem is bovendien dat de invloed van de Europese deelnemers momenteel gering is. De andere deelnemers hebben nauwelijks belang bij aanpassing van de regels.”

Reageer op dit artikel