nieuws

Bedrijventerrein in Hoekse Waard nog onzeker

bouwbreed Premium

den haag – Het is onzeker of er een bedrijventerrein van 180 hectare komt in de Hoekse Waard. Staatssecretaris Van Gennip (economische zaken) heeft maandagavond onder druk van de Tweede Kamer ingestemd met een onafhankelijk onderzoek naar de behoefte aan een dergelijk terrein voor de Rotterdamse havenindustrie.

Van Gennip gaat de provincie Zuid-Holland wel opdragen in het streekplan die 180 hectare alvast te reserveren. Pas als de Kamer na uitkomst van het onderzoek akkoord gaat, kan 120 hectare worden ingevuld voor zogeheten droge, havengerelateerde bedrijven. De overige 60 hectare is bestemd voor bedrijven uit de Hoekse Waard zelf. Het is nog onbekend wanneer het onderzoek zal zijn afgerond.

Eerder al zag het kabinet zich genoodzaakt de in de Nota ruimte gewenste 300 hectare aan bedrijventerrein te verminderen naar 180 hectare. De rest van de Hoekse Waard wordt in het kabinetsvoorstel nationaal landschap, met uitzondering van een strook grond die moet worden vrijgehouden voor een eventuele doortrekking van de A4 van Hoogvliet naar Klaaswaal.

Tijdens het laatste debat over de nota bleek dat een kamermeerderheid van CDA, VVD en LPF eerst nog een onafhankelijk onderzoek wil. Ook wil de Kamer af van de zinsnede �in ieder geval 180 hectare aan bedrijventerrein�, die het kabinet aan de Kamer had geschreven. Daarvoor in de plaats komt nu �maximaal 180 hectare�, zegde Van Gennip toe. Als het bedrijventerrein er komt, wil Van Gennip veel aandacht besteden aan de kwalitatieve inpassing. Ze meldde de Kamer hier een proef te willen starten met fraaie architectuur.

De oppositiepartijen en regeringspartij D66 willen helemaal geen bedrijventerrein in de Hoekse Waard. “Eerst wordt het 180 hectare, en daarna komt er elke keer wat bij”, aldus PvdA�er C. Verdaas. Verdaas vraagt zich ook af hoe onafhankelijk dat onderzoek zal zijn.

Reageer op dit artikel