nieuws

Batibouw kent geen legionellarichtlijnen

bouwbreed

utrecht/brussel – Bier op de Bouwbeurs, dat is niet meer dan normaal, zo zullen zowel de bezoekers als de standhouders eensgezind beamen. Water is op de Bouwbeurs echter uit den boze en niet alleen in het glas, want de gevaren van legionella liggen altijd op de loer. Deze foto is dan ook gemaakt op de Batibouw in Brussel, een grotendeels op de consument gerichte bouwbeurs.

Op de Batibouw-stand van Grohe stroomt het water rijkelijk. Dat is te zien en te voelen in een centrale opstelling met een tiental douchekoppen in alle soorten en maten, waarvan de meesten door bezoekers zelf in werking zijn te stellen. Problemen met legionella heeft men er niet, zo wordt gezegd. Er is in ieder geval niets over geregeld. In Nederland is dat heel anders. Nadat enkele jaren een beurspresentatie dodelijke gevolgen had, willen beursorganisatoren niet meer dat er bij het aanprijzen van producten op vak- en publieksbeurzen nog openlijk water wordt gebruikt. Zelfs badkuipen en zwembaden staan tegenwoordig droog.

Watermonster

Volgens technisch adviseur Michel Hollemans van Grohe houden alle bedrijven zich tegenwoordig aan deze afspraak. Er is overigens wettelijk of anderzins weinig of niets over vastgelegd, zodat gebruik van water op exposities in principe altijd mogelijk is. Maar vanwege bescherming tegen legionella-effecten vergt dat een gecontroleerde aanpak: er moeten regelmatig watermonsters worden genomen en er moet altijd toezicht zijn. Volgens Holleman is dat voor veel bedrijven een stap te ver, zowel qua kosten als qua schuldvraag, vandaar dat op Nederlandse evenementen nauwelijks of geen open water is te vinden en al helemaal niet als dat kan vernevelen.

De kans op aerosolvorming is het grootst bij verneveling via douchekoppen e.d. En ook al is er op Europees niveau nog nauwelijks iets geregeld op dit gebied, in Nederlandse ogen gezien maakt de Batibouw met z�n vele waterrijke presentaties op dit punt geen goede beurt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels