nieuws

Anti-dumpwet is niet realistisch

bouwbreed Premium

gouda – Bouwend Nederland vindt een anti-dumpwet niet realistisch. Met zon wet kunnen aannemers zich beschermen tegen overheden die onder de kostprijs aanbesteden. Leden van de belangenvereniging deden onlangs een oproep om de huidige hoge prijsdruk met anti-dumpmaatregelen aan te pakken.

“Opdrachtgevers zouden zich achter het oor moeten krabben of ze zo wel door willen gaan. Maar in de praktijk gebeurt dat niet vaak”, reageert woordvoerder P. Wouters namens Bouwend Nederland op de aanhoudende berichten over aannemers die ver onder kostprijs opdrachten uitvoeren.

Ondanks het begrip, pleit Wouters niet voor ingrijpende wetgeving. “Het zijn ook de aannemers zelf die onder de kostprijs werken.” Om de belangen van de achterban veilig te stellen zet Bouwend Nederland in op de nieuwe Aanbestedingswet. Wouters: “De regels die nu door overheden worden gebruikt bij het vergeven van opdrachten, worden straks geëvalueerd. Dan kunnen we in overleg met de overheid kijken of ongewenste effecten bestreden kunnen worden.” Daarnaast bestudeert de branchevereniging de mogelijkheden om niet alleen de prijs bij aanbestedingen mee te laten wegen, zoals nu het geval is, maar ook de kwaliteit van het geleverde werk.

“Ik had niet de illusie dat ik half Nederland aan mijn zijde zou vinden”, reageert voorzitter H. Siep van Doetinchemse afdeling van Bouwend Nederland op de reactie van het hoofdkantoor in Gouda. De bestuurder opperde het idee van een anti-dumpwet in zijn nieuwjaarstoespraak.

Met het voorstel wil Siep de bouw ertoe bewegen om uit de hoek te komen waar de sector in is beland sinds de parlementaire onderzoeken naar fraude in de bouw en de daarop volgende boetes van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (Nma). “Hoe lang wil je nog aangeschoten wild blijven? Hoeveel bedrijven moeten er nog omvallen?”, vraagt de Achterhoeker zich retorisch af.

Siep vreest dat de huidige voorzichtige koers van Bouwend Nederland uiteindelijk tot een koude sanering leidt. Het resultaat van de gevreesde ontwikkeling zou ook voor de opdrachtgevers wel eens negatieve gevolgen kunnen hebben.

“Kijk naar de prijzenoorlog van de supermarkten”, maakt de aannemer de vergelijking met een branche waar zich dezelfde problemen voordoen. De moordende concurrentie zorgt volgens Siep nu al voor een verschraling van het aanbod in de winkels. “Alleen de best verkopende producten blijven”.

Als er niets wordt gedaan aan de hoge prijsdruk in de bouw heeft dit volgens Siep net als in de supermarktwereld tot gevolg dat op de lange termijn afnemers uiteindelijk minder te kiezen hebben.

Reageer op dit artikel