nieuws

Zwolse Peperbus na renovatie weer open

bouwbreed Premium

zwolle – Na een ingrijpende renovatie gaat de monumentale Zwolse kerktoren De Peperbus weer open voor het publiek. Op 9 april wordt de kenmerkende 75 meter hoge toren van de Onze Lieve Vrouwebasiliek (de Peperbuskerk) feestelijk heropend. De renovatie duurde 3,5 jaar en kostte 4,1 miljoen euro. Om het publiek de 269 treden van de […]

zwolle – Na een ingrijpende renovatie gaat de monumentale Zwolse kerktoren De Peperbus weer open voor het publiek. Op 9 april wordt de kenmerkende 75 meter hoge toren van de Onze Lieve Vrouwebasiliek (de Peperbuskerk) feestelijk heropend. De renovatie duurde 3,5 jaar en kostte 4,1 miljoen euro.

Om het publiek de 269 treden van de Peperbus weer te kunnen laten beklimmen, moest de ruim vijfhonderd jaar oude toren voldoen aan nieuwe bouwregels. De trappen waren te smal en er ontbrak een tweede vluchtroute. In overleg met de brandweer zijn nu maatregelen genomen, waardoor het publiek onder voorwaarden toch naar boven mag. Er zijn trapleuningen aangebracht, er is een intercomsysteem geïnstalleerd op alle vier verdiepingen en de omloop en er is er een takelinstallatie aangebracht voor een brancard.

Enkele duizenden mensen beklommen jaarlijks de Peperbus, nu nog het hoogste uitkijkpunt van Zwolle en omgeving. Na de heropening mogen niet meer dan twintig mensen tegelijk naar boven. Alle bezoekers worden geregistreerd. Twee basiliekwachters moeten toezien op naleving van de aangescherpte regels. Het carillon van de Peperbus is ook gerestaureerd en uitgebreid van 47 naar 51 klokken.

De Peperbus had vijfhonderd jaar lang het alleenrecht als blikvanger van de Zwolse skyline, maar wordt binnenkort afgetroefd. De in aanbouw zijnde kantoortoren van ABN Amro Verzekeringen langs de A28 in Zwolle wordt 100 meter hoog. (anp)

Reageer op dit artikel