nieuws

Worstmachine houdt hoogwater tegen

bouwbreed

rotterdam – Een soort worstmachine die tegen hoogwater beschermt. Daarmee is het technische principe van de Joosten Calamiteiten Muur oftewel Jocamu nog het beste te vergelijken. Het systeem kan volgens de leverancier uit Gendt ook bij hoge vloedstromen worden gebruikt. De installatie van traditionele waterkeringen als zakken zand vergt veel tijd en kunnen volgens Joosten […]

rotterdam – Een soort worstmachine die tegen hoogwater beschermt. Daarmee is het technische principe van de Joosten Calamiteiten Muur oftewel Jocamu nog het beste te vergelijken.

Het systeem kan volgens de leverancier uit Gendt ook bij hoge vloedstromen worden gebruikt.

De installatie van traditionele waterkeringen als zakken zand vergt veel tijd en kunnen volgens Joosten alleen bij een lage vloedstroom worden gebruikt. Het opstellen van de Jocamu verloopt beduidend sneller. Bij calamiteiten als dreigende overstromingen en erosiegevaar worden machinaal grote aaneengeschakelde zakken met zand gevuld. Dat gebeurt in een speciale vulkar die de zakken openhoudt. De zakken hangen aan de kar die al rijdend met bijvoorbeeld een shovel wordt beladen.

De kar laat zo een aaneengesloten spoor van zandzakken achter.

Reageer op dit artikel