nieuws

Vestia bouwt woningen in monumentaal kantoor

bouwbreed

rotterdam – Het voormalige kantoor van de Raad van Arbeid aan de Schepenstraat in Rotterdam wordt verbouwd tot een complex voor starters op de woningmarkt. Woningcorporatie Vestia wil in het als gemeentelijk monument voorgedragen gebouw uit 1930 75 huurwoningen onderbrengen voor met name jongeren.

Uitgaand van de verwachte monumentale status heeft Van Maurik Vermeulen architecten een ontwerp gemaakt dat het karakter van het gebouw – inclusief originele details – intact laat. Aan de voorgevel wordt bijna niets veranderd. De achterzijde, die grenst aan een binnenterrein, krijgt wel een aantal nieuwe kozijnen.

De overwegend éénkamerappartementen met oppervlaktes van 20 tot 70 vierkante meter krijgen een gevarieerd karakter. Zo komen er naast woningen mogelijkheden voor bijvoorbeeld kunstenaars met een atelier, evenals andere praktijkruimten aan huis.

Alle woningen krijgen een eigen keuken en badkamer. Verder zijn er gemeenschappelijke ruimtes gepland als een dakterras en een wasruimte voor bewoners van de kleinere appartementen, die het zonder eigen wasmachineaansluiting moeten doen.

De huren lopen uiteen van zo�n 250 tot 600 euro per maand. Het merendeel zal vallen binnen de huursubsidiegrens.

De belangrijkste doelgroep zijn jongeren tussen de 18 en 29 jaar. Die komen via het reguliere toewijzingssysteem vaak niet aan bod. Vestia Rotterdam Noord zal de woningen daarom verhuren buiten dit woonruimteverdelingssysteem om, dat luistert naar de naam Woonnet Rijnmond. Dit mag, zij in beperkte mate, voor het bereiken van �lokaal maatwerk�.

Woningcorporatie Vestia hoopt in december met de bouw te kunnen beginnen. Oplevering is dan eind 2006 mogelijk.

Reageer op dit artikel