nieuws

Surinaamse aannemers willen betere regelgeving

bouwbreed Premium

paramaribo – De Surinaamse bouwsector is gebaat bij meer transparante richtlijnen ten aanzien van aanbestedingen. Daarmee kan worden voorkomen dat de overheid op ondoorzichtige wijze bepaalde aannemers bevoordeeld bij het toekennen van opdrachten. Dit zegt Roel Lim A Po, voorzitter van de Algemene Aannemers Vereniging (AAV). Volgens de AAV-voorzitter bestaat er ook in Suriname weinig […]

paramaribo – De Surinaamse bouwsector is gebaat bij meer transparante richtlijnen ten aanzien van aanbestedingen. Daarmee kan worden voorkomen dat de overheid op ondoorzichtige wijze bepaalde aannemers bevoordeeld bij het toekennen van opdrachten. Dit zegt Roel Lim A Po, voorzitter van de Algemene Aannemers Vereniging (AAV).

Volgens de AAV-voorzitter bestaat er ook in Suriname weinig vertrouwen in de bouwsector. Het zou volgens hem al helpen als de bedrijven de handen ineen slaan om het imago te verbeteren. “Want met vijf losse vingers bereik je veel minder dan met een vuist”, aldus Lim A Po.

Hoewel er voldoende wetgeving bestaat voor aanbestedingsprocedures, wordt die nauwelijks gehanteerd. “Vooral binnen de overheid, en met name bij het ministerie van Openbare Werken, werkt men liever in chaos en worden de geldende regels aan de laars gelapt. Het zou daarom goed zijn als er een algemene aanbestedingscommissie wordt ingesteld, die duidelijke richtlijnen moet opstellen voor aanbestedingen in de bouw- en constructiesector. Die commissie moet uit mensen uit het bedrijfsleven bestaan, dus zonder overheidsbemoeienis.”

Om de groeiende beunhazerij in de sector tegen te gaan pleit Lim A Po voor het invoeren van een register, waar architecten, aannemers en ingenieurs zich kunnen registreren. De aangesloten deskundigen zouden zich ook aan de wettelijke regels moeten houden.

Reageer op dit artikel