nieuws

Renovatie Amsterdams Jeruzalem te duur

bouwbreed

amsterdam – Sloophamers blijven voorlopig weg uit Jeruzalem. De plannen voor gedeeltelijke afbraak van de vroegere noodwoningen in de Amsterdamse Watergraafsmeer zijn te duur. De woningcorporaties De Dageraad, Rochdale en De Key moeten na jarenlang overleg met stadsdeelbestuurders en bewoners weer een nieuw bouwplan maken.

De overwegend bejaarde bewoners vinden hun woonwijkje idyllisch: witte duplexwoningen rond ruime grasvelden omzoomd door prachtige oude bomen. Maar schijn bedriegt, vinden de corporaties. De huisjes zijn krap, amper 40 vierkante meter per verdieping, gehorig en slecht geïsoleerd. De steile trappen naar de bovenwoningen vormen voor steeds meer bewoners een onneembare barrière

Vijf jaar geleden al kwam bij de corporaties de gedachte op dat de wijk met meer dan zevenhonderd woningen beter kon worden gesloopt. Er zou een nieuwe toekomstbestendige woonwijk moeten ontstaan met ruimte voor gezinnen, alleenstaanden en een moderne woonzorgzone voor de oudere bewoners.

Maar massale sloop was tegen het zere been van de bewoners. En zorgde daarna voor een storm van protest onder beschermers van monumenten. De huisjes in Jeruzalem behoren tot de eerste systeemwoningen; direct bij de bouw �tijdelijk� gesplitst om direct als noodwoning het hoofd te bieden aan de woningnood. Een dergelijk symbool van de vooruitgang moet volgens architectuurhistorici en stedenbouwkundigen worden gespaard. Voor de Amsterdamse Raad voor de Monumentenzorg valt hooguit te praten over ontduplexing: het weer samenvoegen van beneden- en bovenwoning met behoud van de oorspronkelijke structuur.

Na jaren van intensief overleg met alle partijen lag er uiteindelijk een compromis met respect voor de cultuurhistorische waarde. Volgens een door Atelier Quadrat ontwikkeld masterplan zou vanaf 2008 ongeveer de helft van de 762 woningen worden gesloopt en vervangen door passende nieuwbouw. De andere helft zou worden hersteld.

Maar de kosten van herstel van de duplexwoningen zijn erg hoog, zo verklaart een woordvoerster van De Key. Een dergelijke aanpak kent een tekort van 23 miljoen euro. De drie corporaties zijn bereid de helft daarvan voor hun rekening te nemen. Voor de rest valt echter geen financiering te vinden.

Wat nu met Jeruzalem? De corporaties en het stadsdeel gaan de komende maand opnieuw met elkaar praten over de toekomst van de wijk. De Key wil vasthouden aan de komst van een toekomstbestendig woongebied voor ouderen, alleenstaanden en gezinnen. Maar dat plan moet wel kostenneutraal zijn. Dat sloop dan de enige mogelijkheid is; daarover wil De Key nu niet speculeren.

Reageer op dit artikel