nieuws

Reinigingswagen van Wilchem veegt verf van de straten

bouwbreed

papendrecht – Zonder problemen maakt de nieuwe reinigingswagen van Wilchem wegen vrij van uitgeharde verf en gestold vet.

De schoonmaker uit Papendrecht gebruikt daarvoor heet water onder hoge druk. Een reinigingsmiddel is vaak niet nodig. Wilchem verwacht dat de �multi purpose water unit� ook de bouw goede diensten kan bewijzen.

De reinigingsinstallaties staan op het onderstel van een Daf CF85 uit 2004 waarvan de motor 250 kilowatt ontwikkelt. Het chassis heeft een dubbele slaapcabine. Leeg weegt de wagen 16.900 kilo. In volgeladen toestand wordt maximaal 23.000 kilo over drie assen verdeeld. De opbouw is volledig geïsoleerd. Een standkachel houdt de installaties op temperatuur en voorkomt bevriezing van de watervoorraad. Die bedraagt 6000 liter en is verdeeld over twee tanks.

Twee zogeheten aquablasters verhitten het water tot maximaal 150 graden Celsius waarna twee losse pompen het onder een druk van zo�n 400 bar zetten. Met twee van deze voorzieningen kunnen schoonmakers vervuiling sneller opruimen, aldus hoofd incident management J. de Jong van Wiulchem.

De temperatuur en de werkdruk van beide hogedrukpompen zijn draadloos in te stellen via een afstandsbediening op de spuitlansen. Ook de hoogste druk slaat de spuitlans niet uit de handen van de schoonmakers, zegt De Jong. De reinigende werking ontstaat vooral door de combinatie van hoge temperatuur en hoge druk. Water komt er relatief weinig aan te pas. Die beperkte hoeveelheid kan dus ook geen grote kracht ontwikkelen.

Twee lagedrukhaspels verplaatsen per minuut 110 liter water onder een druk van 70 bar voor spoelwerk. In de wagen staat ook een chemicaliëntank voor 1000 liter reinigingsmiddel. De uitrusting bestaat verder uit twee hogedruk (stoom)vloerenreinigers en een hydraulische rolbezem om vloeren en bestrating schoon te maken. Een vacuümzuiger ruimt het waswater weg. Daarvan kan de reinigingswagen zo�n 1500 liter bergen. Voor grotere calamiteiten wordt een extra vacuümwagen ingezet. Voor de verlichting van de locatie wekt een aggregaat 220 volt met een vermogen van 5 kilowattampère op.

Reageer op dit artikel