nieuws

Plan werklozen valt niet goed bij Bouwend Nederland

bouwbreed

den haag – Maastricht en Dordrecht hebben laten weten plannen te ontwikkelen om bedrijven die overheidsopdrachten uitvoeren te verplichten uitkeringsgerechtigden in dienst te nemen. Bouwend Nederland spreekt van ongeoorloofde bemoeienis met het personeelsbeleid.

Maastricht maakte bekend dat het mensen met behoud van een bijstandsuitkering tijdelijk wil kunnen inzetten bij bouw- en stadsontwikkelingsprojecten, zoals de ondertunneling van de A2. De gemeente diende samen met Dordrecht een plan van die strekking in bij het ministerie van Sociale Zaken. Dat moet nog onderzoeken of het plan haalbaar is.

Maastricht kwam op het idee na de ontslaggolf bij Limburgse bedrijven van de laatste maanden; bij cementfabrikant Enci, sanitairproducent Sphinx en Mosa Porcelein verdwenen honderden banen. In Dordrecht leven al langer plannen om bedrijven te verplichten 5 procent van de aanneemsom te gebruiken om mensen met een uitkering in dienst te nemen of werkervaring te laten opdoen.

P. Wouters van Bouwend Nederland reageert verbolgen als hij van het initiatief hoort. “Dit soort initiatieven steekt zo af en toe de kop op. Weer lijkt men te denken dat je voor een baan in de bouw niet gekwalificeerd hoeft te zijn. Dat zomaar iedereen dat kan. Het omgekeerde is waar. In de bouw werken vakmensen die vakwerk uitvoeren. Ik vind het een merkwaardig voorstel. Overigens denk ik niet dat het uitvoerbaar is. De werkgevers zullen hier niet snel aan meewerken.”

Bij het horen van de term verplichting verzucht Wouters “het lijkt mij een ongeoorloofde bemoeienis met het personeelsbeleid van bedrijven. Nogmaals, ik kan me niet voorstellen dat er in Nederland ook maar één bouwonderneming is die aan zo�n verplichting kan voldoen. Ik denk niet dat dit initiatief het haalt.”

Reageer op dit artikel