nieuws

Opiniepeiling wijst beste gww-site van het jaar aan

bouwbreed Premium

haarlem – De websites van de Van Doorn Groep en van GB Diving zijn de beste grond-, weg- en waterbouwsites van 2004. Dat is de uitkomst van een peiling op de website van de Stichting GWWweb uit Haarlem. De winnaars krijgen de GWWweb Award uitgereikt op de vakbeurs Infratech in Ahoy Rotterdam.

De prijs bestaat uit positieve waardering en ongetwijfeld zullen de websites meer bezoekers krijgen. Maar de betekenis van de GWWweb Award is anders dan van de grote, bekende bouwprijzen. “Het ritselt op internet”, wordt wel eens gezegd en dat doet het. In dit geval is Chris Kars uit Haarlem de initiatiefnemer. Inframatch uit Den Haag, carrièrecentrum voor de technische sector, sponsort het initiatief.

Kars verzorgt al sinds 1998 websites voor de gww. In de hoogtijdagen van de internethype werkte hij met drie man, nu doet hij alles alleen. Bedrijven kunnen links gratis plaatsen op www.gwwweb.nl, advertenties kosten geld. Volgens Kars lopen de zaken goed. Zijn pagina biedt onder andere deeplinks naar artikelen in Cobouw.

De selectie voor de GWWweb Award heeft Kars zelf gemaakt. Elke maand zocht hij op internet binnen een categorie, zoals wegenbouwers, verhuurders van materieel voor grondverzet, bodemsanering, enzovoort. Na een eerste schifting bleven zo�n tien sites over. Sommige werden aangemeld door bedrijven. “Voornamelijk aannemers en kleine ingenieursbureaus”, aldus Kars.

De meeste sites zijn een soort brochures, vaak geplaatst in 2001 of 2002 en sindsdien niet meer aangepast. “Het is me opgevallen dat sommige sites van grote bouwbedrijven erg statisch zijn. Ik heb de levendigheid als criterium gehanteerd, wat doet het bedrijf en wie zijn de mensen erachter.” Per maand hield hij drie of vier sites per categorie over. Die publiceerde hij op www.gwwweb.nl.

Via een peiling vroeg Kars naar de mening van de bezoekers over de genomineerde websites. Hij noemt het “een polletje” en geeft daarmee direct aan dat het niet meer is dan dat. Vergaande conclusies mogen er niet aan worden verbonden; er zijn slechts 1775 stemmen uitgebracht. “Er is een kleine selectie van gww-bedrijven actief op internet. De stemmers zijn vooral opdrachtgevers, die willen weten met welke bedrijven ze te maken hebben”, aldus Kars.

De meest professionele sites zijn www.vandoorngroep.nl van de Van Doorn Groep en www.vandekreeke.nl van Van de Kreeke Wegenbouw, die respectievelijk als eerste (580 stemmen) en als derde (236 stemmen) eindigden. De site www.gbdiving.nl van GB Diving werd tweede (met eveneens 580 stemmen, maar minder professioneel dan de winnaar).

De overige winnaars van de maand zijn te vinden op www.gwwweb.nl via de link �klik hier voor de totale uitslag�. In het begin vermeldt Kars het absolute aantal stemmen en het percentage, later alleen het percentage. Bij het bezoeken van de andere websites wordt duidelijk dat het toeval een rol speelt: sites die veel minder stemmen kregen doen soms nauwelijks onder voor de eerste en tweede prijs.

Volgens Kars is het bijhouden van een website vaak een hobby van de webmaster. Toch is hij overtuigd van het belang van internet voor de zakelijke bouwwereld. “Ik denk dat de huidige stilte een stilte voor de storm is. Eén artikel van Van Doorn leverde een omzet op van 100.000 euro, via de website. De gww is wat terughoudend, maar internet gaat in de toekomst beslist een grote rol spelen”, aldus Kars.

Reageer op dit artikel