nieuws

Oeroude huisvorm winnend ontwerp Delftse prijsvraag

bouwbreed

delft – Architectenbureau Bureau Kroner uit Den Haag is de winnaar geworden van de openbare ontwerpwedstrijd Zuidpoort/Achterom in Delft. De gemeente Delft en ontwerpersvereniging Delftdesign schreven de prijsvraag uit. Het doel was het vinden van een geschikte bestemming voor drie vooroorlogse panden.

In samenwerking met Panagro Vastgoedontwikkeling en Woonstichting Vidomes heeft Bureau Kroner een ontwerp gemaakt voor een wijnhuis en drie stadshuizen op de overgang van de binnenstad van Delft naar het nieuwe Zuidpoortgebied.

Volgens de jury is het wijnhuis als winnaar bekroond vanwege de vondst om een �oeroude huisvorm te ontleden en het vervolgens op geraffineerde wijze weer op te bouwen� in de materialen glas en hout.

Ook heeft de jury bewondering voor de scherpzinnige analyse die Kroner en Panagro van de situatie hebben gemaakt en de wijze waarop zij deze hebben omgezet in een stedenbouwkundig adequate en architectonisch verrassende oplossing.

Gedurende de dag verandert het aanzicht door het gebruik van Het Wijnhuis van een relatief dicht pakhuis naar een open bar. Naarmate het buiten donkerder wordt, begint het gebouw licht uit te stralen door de transparante gevel. Bijzonder onderdeel is de 8 meter hoge cilinder centraal in het gebouw waarin wijn ligt te rijpen. Deze cilinder is zowel van binnen als van buiten zichtbaar.

Kroner werkte samen met Panagro en Vidomes aan het ontwerp naast Van Dijk Maasland (wijnkeldersysteem) en stadscafé De Waag.

Zodra de bouwvergunning is verleend en het plan uitvoeringsrijp is, komen de panden te koop.

Naast het winnende ontwerp hebben twee ontwerpen een eervolle vermelding gekregen. Het gaat om De Serre van architectenbureau Cepezed in samenwerking met projectontwikkelaar Appartel en BAR-SHOP-HOME van architectenbureau JMW in samenwerking met projectontwikkelaar HeJa.

Begin februari staat een korte tentoonstelling gepland in het Techniekmuseum waar alle ingediende ontwerpen te bekijken zijn.

Reageer op dit artikel