nieuws

Metamorfose van 21,4 miljoen voor rommelig provinciehuis Flevoland

bouwbreed Premium

lelystad – Het provinciehuis van Flevoland wordt gemoderniseerd. Het gebouw krijgt aan de binnen-en buitenkant een geheel nieuw uiterlijk en wordt uitgebreid met een extra bouwlaag.

Tegelijk met de vernieuwing wordt het aantal parkeerplaatsen uitgebreid. De hele metamorfose gaat 21,4 miljoen euro kosten.

Aanleiding voor de plannen zijn de problemen met het klimaatbeheersysteem. “Sinds de bouw 25 jaar geleden is daar niets meer aan gedaan. Hij werkt niet meer goed en is ook niet meer arboconform”, zegt K. Kroon, plaatsvervangend hoofd Facilitaire Zaken en lid van de projectgroep. Gezien de gedateerde staat van de installatie is volgens Kroon nieuwbouw van het provinciehuis overwogen, maar dat bleek geen optie. “De kosten daarvan liggen twee keer zo hoog.”

Ook ruimtegebrek is een belangrijke aanleiding geweest voor de bouwplannen. Een deel van de provinciale ambtenaren werkt al geruime tijd in een tijdelijke dependance. Door betere benutting van het aantal vierkante meters en een extra laag op het gebouw te zetten, wil de provincie een uitbreiding realiseren van 400 naar 500 werkplekken.

Naast de verbeteringen aan de binnenkant, wordt het provinciehuis ook aan de buitenkant aangepakt. Het gebouw heeft een rommelige aanblik en krijgt een hele nieuwe gevel. “Het gebouw is in drie fases gebouwd, in verschillende periodes. Door meer eenheid in de materialen aan te brengen, verwachten we het uiterlijk te verbeteren”, aldus Kroon.

Volgens het ontwerp van architectenbureau Van den Oever, Zaaijer & Partners uit Amsterdam wordt de gevel bedekt met aluminium platen, die zijn ingevuld met keramische tegels, hout en veel glas. Kroon: “Als overheid willen we transparant zijn en dat ook uitstralen.”

De aanbesteding van de renovatie van het provinciehuis start in februari. Als de gemeente Lelystad instemt met de bouwplannen, kan in september worden gestart. De metamorfose dient eind 2007 gereed zijn.

Reageer op dit artikel