nieuws

Dure woningen goedkoper van de hand

bouwbreed

nieuwegein – De vierkantemeterprijs van duurdere vrijstaande woningen is in het laatste kwartaal van vorig jaar met 1,6 procent gedaald. Dat constateert de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Tegenover de waardevermindering van de duurdere vrijstaande woningen staat een prijsstijging van de eenvoudiger woningen. Goedkope huizen stegen per vierkante meter ruim 1 procent in prijs.

De NVM signaleert dat de vraag naar dure huurwoningen in de prijsklasse boven de 800 euro afneemt. Voor exclusieve woningen is de markt nog steeds goed. Als pluspunt melden de makelaars kortere wachttijden voor dure huurwoningen.

De gemiddelde koopwoning in Nederland steeg in het vierde kwartaal met 0,9 procent tot 218.000 euro. Uitblinker is de regio Eindhoven met een toename van 3,4 procent. Over het hele jaar genomen werden de woningen in de lichtstad slechts 1,4 procent duurder.

Uit de cijfers van de NVM blijken regionaal en incidenteel grote verschillen. Zo moet de regio Zutphen de prijsstijging van 3,5 procent in het derde kwartaal aan het slot van het jaar bekopen met een prijsdaling van 1,7 procent. Bezien over twaalf maanden presteert Groningen met 2,9 procent duurdere woningen het beste. Almere is met 1 procent daling van de verkoopprijs de landelijke hekkensluiter.

In de grote steden schommelt de prijsstijging van de woningen in 2004 tussen 0,7 en 1,3 procent. Utrecht is met 1,3 procent groei het meeste in trek.

Het totale geldvolume dat is gemoeid met de verkoop van woningen, steeg volgens de NVM in het slotkwartaal met 6 procent. In de voorgaande drie maanden kromp de geldstroom met 5 procent. Vergeleken met het derde kwartaal werden 6 procent meer woningen verkocht.

Voorzitter O. Smit van de NVM verwacht dat in 2005 de prijsontwikkeling op de huizenmarkt de inflatie net kan bijbenen.

Marktbarometer

De Vereniging Eigen Huis noemt de huizenmarkt dit jaar kwetsbaar. De zwakke economie en de bezuinigingen trekken volgens de consumentenorganisatie duidelijk een wissel. De marktbarometer van Eigen Huis is gestegen van 90 naar 93 en licht daarmee nog royaal onder het neutrale peil van 100.

“Meer consumenten zijn van mening dat de koopsituatie het komende jaar ongunstiger wordt”, stelt Eigen Huis. “Positiever is men over de prijsontwikkeling van woningen en de hypotheekrente. Een groep van 59 procent verwacht dat de komende twaalf maanden de huizenprijzen zullen stijgen.”

Uit onderzoek van Eigen Huis komt naar voren dat 16 procent van de ondervraagden de tijd gunstig vindt om een huis te kopen. Een meer dan twee keer zo grote groep van 38 procent noemt de koopomstandigheden ronduit ongunstig.

Reageer op dit artikel