nieuws

Biometrie doet intrede bij ingang bouwplaats

bouwbreed

zeist – Beveiliging van bouwplaatsen door middel van biometrische systemen lijkt langzaam maar zeker terrein te winnen. Dat bleek gisteren tijdens het Heliview-congres Biometrie en toegangscontrole in Zeist. Biometrie is het herkennen van personen aan de hand van fysieke kenmerken of gedrag.

Steeds meer wordt voor de beveiliging van bouwterreinen gebruikgemaakt van draadloze camera�s, meldde C. de Gier van Initial Varel uit Amsterdam. Het bedrijf heeft een biometrisch systeem ontwikkeld voor de herkenning van gezichten, Face Check. Aan de hand van zeventien punten zoekt het systeem de identiteit van de persoon die in beeld verschijnt. Face Check kan toegepast worden voor de toegangsbeveiliging van een bouwplaats.

Beveiliging wordt voor de bouw steeds meer haalbaar, meent B. de Vries van Nedap uit Groenlo. “Wij zijn volledig overgestapt op open standaards in de informatietechnologie, in plaats van �dedicated� systemen. Dat is een omwenteling in beveiligingsland. Het veiligheidssysteem vereist geen aparte kabelgoten meer, het wordt flexibel. Dat is wat de gebruikers willen.” En dat is ook precies wat de systemen aantrekkelijk maakt voor tijdelijke toepassingen, bijvoorbeeld een bouwplaats.

Voor bouwbedrijven moeten biometrische systemen voor toegangscontrole niet te fijn zijn en niet te duur. Een oplossing is dan bijvoorbeeld de Handkey van IR Security & Safety in Vianen. De hand wordt driedimensionaal op 31.000 punten geanalyseerd en 90 unieke waarden worden vastgelegd. Het systeem heeft geen moeite met de ruwe handen van bouwvakkers.

Andere biometrische systemen herkennen de vingerafdruk of de iris. Voor de bouw zijn ze minder geschikt. De vingerafdruk van een ruwe, verweerde hand bijvoorbeeld is moeilijk te herkennen. Wellicht werkt toegangscontrole door stemherkenning beter.

Een groot probleem in de bouw is de beveiliging van materialen en speciale gereedschappen. Volgens De Gier is dat het beste op te lossen met een hek met detectie en intelligente camera�s, die personen volgen. Voor het terugvinden van gestolen materieel werkt een chip met een zendertje heel goed, �tracking and tracing� geheten.

Reageer op dit artikel