nieuws

Airbus goed voorbeeld voor de bouwsector

bouwbreed

den haag – De bouwwereld zou een voorbeeld moeten nemen aan de ontwikkeling van de Airbus A380, die geheel volgens planning gisteren is gepresenteerd.

Dat stelt Wubbo E. Hazewinkel vandaag in het aanbestedingskatern van Cobouw. In het traditionele bouwproces gaat het volgens hem bij een bouwproject of infrastructureel werk al mis in de definitiefase. “We maken een programma van eisen, maar in feite is het een optelsom van eisen en wensen. Meestal zelfs bol staand van tegenstrijdigheden. Pas in de loop van het ontwerpproces wordt duidelijk welke wensen wel en niet kunnen worden gehonoreerd. Door het ontbreken van een eenduidig gedefinieerde, haalbare doelstelling ontbreekt een toetsingskader en is het ontwerpproces per definitie onbeheersbaar. Bij het feitelijke ontwerpen in de bouw gaat het daarna helemaal mis. Alle ontwerpende partijen werken in volgtijdelijkheid en zonder dat sprake is van een geïntegreerd proces. Daarbij komt het euvel dat alle communicatie gaat via de primitieve platte tekeningen.”

De vliegtuigbouw leert dat het mogelijk is om met computersimulaties, voordat er wordt ontworpen, een programma te optimaliseren tot een evenwichtig haalbare projectdefinitie. Dus moeten we deze (ook in de bouw) bestaande technieken eindelijk eens op grote schaal gaan toepassen, aldus Hazewinkel.

Het contracteren van partners op basis van een programma zoals bij de A380, waarbij de partner zelf zijn deel ontwerpt en realiseert, is ook in de bouw mogelijk met normale concurrentie.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels