nieuws

Constructie Brabanthallen staat in vier weken

bouwbreed

den bosch – Een smulpartij voor staalliefhebbers. Zo typeert R. Kwintenberg, verkoopleider van Voortman Staalbouw de uitbreiding van de Brabanthallen in Den Bosch. De staalbouwer uit Rijssen realiseert namelijk in slechts vier weken de constructie van de hoog- en laagbouw met een oppervlakte van respectievelijk 13.000 en 2000 vierkante meter vloeroppervlak.

De nieuwe uitbreiding krijgt een lengte van 200 meter en een breedte van 60 meter. “Normaal gesproken hou je bij een dergelijk vloeroppervlak rekening met een bouwtijd van circa veertien weken”, aldus Kwintenberg. Het geheim zit �m in het ontwerp met driedimensionale vakwerkliggers met een overspanning van 60 meter met twee dragende kolommen aan elke kopzijde en drukkokers voor de windverbanden.

Vakwerkspanten

De 60 meter lange 3D-vakwerkspanten met een breedte van 4,8 meter en een hoogte van 5,5 meter komen met een ponton over de Dieze aan tot pal voor de bouwlocatie. Eén lading bestaat uit twee vakwerkspanten. Het overige staal inclusief de kolommen en koppelstukken komt aan per vrachtwagen.

De spanten die dienst doen als dakliggers zijn bij Nelissen-Van Gerwen in Oss in elkaar gelast en wegen 16 ton per stuk. In totaal verwerkt Voortman Staalbouw zestien liggers. Twee van de zestien liggers zijn zwaarder gedimensioneerd om de installaties te dragen die op het dak van de nieuwe uitbreiding komen en het gewicht van deze spanten bedraagt 18 ton stuk. De spanten zijn opgebouwd uit kokerprofielen. Alle verbindingen zijn gelast en geconserveerd met een gespoten laag zinkfosfaatprimer vanwege het formaat. De kleinere onderdelen zoals de kolommen zijn gepoedercoat.

“Het werkschema is er op gericht per dag een ligger te plaatsen”, legt Kwinterberg uit. “Hiervoor stellen onze medewerkers eerst de kopkolommen, koppelen de kolommen met de rest van de constructie, brengen afhankelijk van het ontwerp windverbanden aan en monteren de 3D-ligger.”

Het tempo is mede afhankelijk van de kraan die Voortman inzet. “Het transport komt �s avonds aan. Dan moet de kraan ter plaatse komen om het binnenvaartschip te lossen. Het is daarbij van belang het staal zo weg te leggen dat dezelfde kraan een dag later de liggers kan inhijsen.”

De kolommen zijn uitgevoerd in hoogwaardig ST52 staal, wegen 2300 kilogram per stuk en worden met zes M30 ankers waterpas gesteld en vastgezet. De voet van de kolom wordt na montage ingestort in krimpvrije mortel. De kolommen staan op een funderingsbalk en zijn 17 meter hoog. Met een spanthoogte van meer dan 5 meter blijft een vrije hoogte in de hal over van 12 meter.

D3BN civiel ingenieurs heeft de hoofdconstructie doorgerekend en op papier gezet. “Wij rekenen vervolgens zelf alle details door en verzorgen de 3D-uitwerking.” Het werk verloopt volgens Kwintenberg precies op schema. “We zitten precies op de helft van de tijd en op de helft van het uit te voeren werk.” Om de oplevertermijn te halen, werkt de staalbouwer in de bouwvak door want Van de Ven loopt achter Voortman Staalbouw aan met het monteren van de akoestische dakplaten en de gevelinvulling van prefab betonnen platen. Kwintenberg: “De gang zit er goed in en dat is nodig ook want in december is de eerste beurs in de nieuwe uitbreiding al gepland.”

De nieuwe uitbreiding van 15.000 vierkante meter vervangt een aantal oude hallen die bijna 8000 vierkante meter waren. De totale oppervlakte van de Brabanthallen bedraagt met gereedkoming van de nieuwbouw ruim 44.000 vierkante meter. Dit maakt de Brabanthallen in één klap de derde grootste beurzen- en evenementenlocatie van Nederland.

Projectgegevens

Opdrachtgever:

Cepezed, Delft

Hoofdaannemer:

Bouwbedrijf Van de Ven,

Constructeur:

D3BN civiel ingenieurs,

Staalconstructie:

Voortman Staalbouw,

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels