nieuws

Oogverblindend foutje in stralend idee

bouwbreed

los angeles – Oogverblindend mooi, zo was vorig jaar oktober alom de mening over de in Los Angeles geopende Walt Disney concerthal, een creatie van architect Frank Gehry. Oogverblindend is het gebouw ook voor de mensen die er tegenover wonen. De reflectie van de zon doet in hun woningen de temperatuur tot onaangename hoogte stijgen.

“Wiens stralende idee was dit?” In de Amerikaanse media wordt ongenadig uitgehaald naar architect Frank Gehry, nu de spiegelende roestvaststaalplaten van de gevelbekleding de airconditioning in een honderd meter verder gelegen appartementencomplex op volle toeren doet draaien.

Zo ongeveer tussen 12.00 en 3.00 uur �s-middags gaan in de appartementen van de Promenade Residences de gordijnen dicht, wordt de knop van de airco op vol gezet en dan is het “net uit te houden”, aldus een van de bewoners. Van de appartementen uit kijken naar de plek waar het probleem ontstaat is er niet bij, want de zonreflectie is letterlijk oogverblindend.

Het beeldmerk van architect Frank Gehry is een soort “plantaardige” architectuur, met gevels in de vorm van bloembladen. Hij gebruikte dat beeldmark bij het Guggenheim-museum in Bilbao (Spanje) op vergelijkbare wijze als bij de vorig jaar oktober geopende Walt Disney concerthal in Los Angeles. Voor de bloembladen maakt hij meestal gebruik van glanzende materialen. Is dat normaliter in een matglanzende versie, voor enkele delen van de zogenaamde Founders Hall werd een hoogglanzende rvs-soort gebruikt, waarvan de platen volgens de architect onder een enigszins onjuiste hoek zijn gemonteerd. Waardoor de zonreflectie min of meer wordt gebundeld in plaats van verstrooid.

Energiecentrale

Nu doen de beide torens van die Founders Hall toch al denken aan de gebogen panelen, waarmee op andere plaatsen in de wereld door immense energiecentrales zonlicht wordt ingevangen om hele dorpen van stroom te voorzien.

In Los Angeles hebben ze een vergelijkbare werking op het appartementencompex dat er tegenover ligt. Wie op dat punt nog twijfel heeft aan de kracht van de zon, kan zich in Los Angeles tijdens de lunch laten overtuigen.

Voorlopig heeft de beheerder van de concerthal een fijnmazig kunststoffen net over beide torens laten spannen, om de overlast voor de buren zoveel mogelijk terug te dringen.

De betrokken partijen hebben inmiddels overlegd over een praktische oplossing. Naar verluidt worden de hoogglans-platen op korte termijn mat gestraald. Waarmee ze qua glans op eenzelfde niveau komen als de overige geveldelen van het gebouw, die met een geborstelde staalplaat zijn bekleed.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels