nieuws

Tweede Kamer kan van lam in leeuw veranderen

bouwbreed Premium

den haag – De commissie-Duivesteijn biedt de Tweede Kamer de kans om “van een lam in een leeuw te veranderen”. Dat zegt G. de Jong van de Algemene Rekenkamer. Maar hij betwijfelt of de aanbevelingen de remedie zijn tegen de gebrekkige informatievoorziening aan de Tweede Kamer.

Een steviger rol voor de Tweede Kamer vindt hij een van de goede ontwikkelingen die voortkomen uit het rapport van de commissie. “De kamer kan nu kiezen voor de rol van leeuw of lam. Als de keuze valt voor een lammetje, is het rapport slechts een rimpeling in de vijver”, denkt De Jong. “Of het leidt tot een betere informatievoorziening, heeft Duivesteijn niet in de hand. Daar zit bij mij ook de grote twijfel”, aldus het oud-kamerlid.

Ook de wens tot de sterkere rol van de Tweede Kamer voorziet hij van een kritische kanttekening. De Jong waarschuwt voor wat hij noemt “het Van Heemst-syndroom”. “Als Tweede-Kamerleden bij de minister-president worden ontboden en hun keutel moeten intrekken, verandert er niks”, aldus De Jong, zelf kamerlid voor het CDA van 1989 tot 1998.

De Jong zei voor de commissie al dat de Tweede Kamer daadwerkelijk de procedures moet willen veranderen. Het lid-rapporteurschap vindt hij een goed idee, omdat een kamerlid zich aan een project verbindt en zich daarmee kan profileren. “Zo iemand kan zich vastbijten in een project”, zegt De Jong. De daarmee samenhangende stijging in de pikorde van de kamercommissie Rijksuitgaven die de lid-rapporteur aanwijst, juicht hij toe. “Ik was zelf lid toen Deetman probeerde de commissie de nek om te draaien. Een groot deel van de Kamer was het met hem eens, omdat wij altijd zeurden over geld. Onze voorzitter, Jos van Rey, heeft toen de strijd aangebonden en gewonnen. De commissie-Rijksuitgaven hoort ook iets meer macht te hebben dan de andere kamercommissies, net zoals de minister van Financiën ook iets machtiger is dan zijn collega�s. Anders wordt het niks”, meent De Jong.

Hij hoopt dat het kennis- en controlebureau dat de commissie-Rijksuitgaven moet ondersteunen “een hoop vlees op de botten krijgt”. Tien mensen met ondersteuning vindt hij vooralsnog een minimale bezetting.

Ook de tunnels en bruggen die op aandringen van de Tweede Kamer in projecten zijn opgenomen, zijn met de intrede van de structuurvisie van de baan. “Dat is ook allemaal niet nodig”, meent De Jong. De vroege betrokkenheid bij de structuurvisie, de selectie van de projecten en een analyse van mogelijke varianten voorkomen volgens hem dat kamerleden hun eigen kunstwerken in het project kunnen voegen.

Reageer op dit artikel