nieuws

Stalen panelement op bestaand dak

bouwbreed Premium

westerhaar – Bij de renovatie van twintig eengezinswoningen in het Overijsselse Westerhaar zijn metalen dakpanelementen rechtstreeks bevestigd op de bestaande bitumineuze dakbedekking. Opdrachtgever WBV Westerhaar koos onder meer voor de elementen, omdat de bestaande dakconstructie niet was berekend op toepassing van zwaardere keramische of betonnen dakpannen.

“We wilden de dakconstructie niet vervangen, want de renovatie moest in bewoonde staat kunnen plaatsvinden. Maar de bestaande constructie was niet berekend op het gewicht van dakpannen,” vertelt J. Eppink van WBV Westerhaar. “Omdat we de woningen na de renovatie toch een hoogwaardige uitstraling wilden geven, kozen we voor dit type element.”

Eppink heeft het over MetroBond. Het stalen dakpanelement is bepaald niet nieuw, want het wordt al sinds 50 jaar in een groot aantal landen met succes toegepast. De Nederlandse markt staat wat ambivalent tegenover dakpanelementen. Met name het esthetische aspect leidt nogal eens tot discussie. Dat geldt vooral voor elementen die worden geprofileerd uit coils en in de lengterichting worden gemonteerd. Anders dan bij dit type element heeft de MetroBond de uitstraling van een traditionele dakpan.

Het MetroBond element is geprofileerd uit 5 millimeter dik staal en voorzien van een legering van aluminium en zink. De fabriek garandeert een levensduur van dertig jaar. De zichtbare toplaag bestaat uit een natuursteengranulaat die importeur Bouwimpex kan leveren in zes kleuren. Het element is een strook van acht pannen breed, heeft een klassiek design en weegt slechts 7,1 kilogram per vierkante meter. Hoewel de elementen steeds vaker toepassing vinden in de nieuwbouw, met name in de recreatiesector en chaletbouw, groeit de populariteit dankzij het lichte gewicht met name in de renovatiesector.

In veel gevallen is sloop niet nodig en kan het product rechtstreeks op de bestaande dakbedekking van bitumen of shingles worden aangebracht.

Dat gebeurde ook bij het project in Westerhaar. Over de oude bitumineuze dakbedekking is een dampopen folie aangebracht met daarop de tengels en daklatten. Bij MetroBond zijn niet zoals bij andere dakpanelementen een langsnaad en bevestigingsschroeven zichtbaar. De elementen worden met nagels min of meer blind bevestigd in de overlap.

Eppink: “Waar het esthetisch aspect ter plaatse van hoek- en kilkepers bij andere dakpanelementen vaak wegzakt naar een bedenkelijk niveau, heeft dit element alle denkbare en noodzakelijke hulpstukken. Het eindresultaat kan visueel met een pannendak concurreren.”

De aannemer van het project is aannemingsbedrijf De Blaauw BV uit Vriezenveen. Godeke Montage uit Biddinghuizen werd ingeschakeld voor het bevestigen van de dakelementen.

Nederlandse markt aarzelend over dakpanelementen

Reageer op dit artikel