nieuws

Sanitairfabriek Sphinx maakt plaats voor woningbouw

bouwbreed Premium

maastricht – Sanitairfabriek Sphinx verhuist uit het centrum van Maastricht naar industrieterrein Beatrixhaven. Op het huidige Sphinxterrein komt woningbouw, en het karakteristieke witte Eiffelgebouw wordt omgetoverd tot appartementencomplex.

Sphinx is dat onlangs overeengekomen met ontwikkelingsmaatschappij WOM Belvedere, een samenwerkingsverband tussen de gemeente en twee investeerders, ING en BPF Bouw. Op het terrein van Sphinx komen ook zeshonderd nieuwbouwwoningen, waarvan een deel appartementen, 20.000 vierkante meter kantoorruimte en 15.000 vierkante meter winkelruimte.

Belvedere kocht het 7,6 hectare grote terrein aan de Boschstraat voor 45 miljoen euro. Sphinx gaat voor het eerst sinds de oprichting door Petrus Regout in 1834, weg uit het stadscentrum, en verhuist op 1 januari 2007 naar een terrein aan de Beatrixhaven, dat de gemeente voor 5 miljoen kocht. Sphinx huurt dat terrein voor een minimumperiode van tien jaar. Sphinx heeft een half jaar nodig om de oude fabriek te ontmantelen, zodat het terrein medio 2007 wordt opgeleverd aan Belvedere.

De bouw van de nieuwe fabriek begint volgend jaar. Die wordt volledig geautomatiseerd, zodat 261 werknemers hun baan verliezen. Op dit moment werken bij Sphinx nog zo�n 450 mensen. Sphinx financiert de bouw uit de opbrengst van de grondverkoop aan de Boschstraat.

Sphinx was ooit de grootste fabriek van Nederland. In 1899 werkten er drieduizend mensen. Door de vestiging van Sphinx werd Maastricht de eerste grote industriestad van Nederland.

Reageer op dit artikel