nieuws

Postkantoor als Europahuis voor de Kunsten

bouwbreed

utrecht – Maak van het hoofdpostkantoor in Utrecht een Utrechts Europahuis voor de Kunsten. Het idee is afkomstig van G. Hagoort, lector kunst en economie aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht.

Het hoofdpostkantoor moet in 2013 het middelpunt zijn van de herdenking van driehonderd jaar Vrede van Utrecht en in 2018, als de Domstad die titel binnenhaalt, het kloppend hart als culturele hoofdstad van Europa.

Volgens Hagoort is er in Utrecht geen enkel ander gebouw dat de Utrechtse ambities kan huisvesten. Maar ook vindt hij het zonde dat het monumentale postkantoor nu alleen voor geld- en postzaken wordt gebruikt en vol zit met kabels en centrales.

Het gebouw uit 1924, ontworpen door architect J. Crouwel jr., is wat vormgeving en inrichting betreft een Utrechts toonbeeld van de Art Decostijl. Volgens Hagoort is het van belang dat in 2005 zo veel mogelijk Utrechters zich uitspreken voor een culturele bestemming van het hoofdpostkantoor. Als het aan hem ligt opent het Europahuis in 2010. Er kunnen op Europees niveau exposities en voorstellingen plaatsvinden, de monumentale hal kan plaats bieden aan muziekfestivals. (anp)

Reageer op dit artikel