nieuws

Ondergronds paradijs voor de wijnliefhebber

bouwbreed

maassluis – De betere wijnen komen van beneden. Voor de collectioneur die zijn wijn aan huis in optimale omstandigheden wil laten rijpen, is er een robuuste en snelle bergplaats, afkomstig uit het wijnland bij uitstek.

In Frankrijk vindt deze prefab wijnkelder, de Helicave genaamd, al jaren gretig aftrek. De kelder is in de jaren zeventig ontwikkeld en sindsdien zijn er in het land van herkomst al zo�n 15.000 aangelegd. Alleen al in de regio Parijs gaan er jaarlijks zo�n driehonderd stuks de grond in.

Van Dijk Maasland BV is sinds anderhalf jaar exclusief importeur in Nederland. De 2,5 meter diepe ondergrondse wijnopslag kent zowel een ronde als ovale variant, met diameters variërend van 2,5 tot 7 meter. Daarnaast levert producent Harnois nog een zelfbouwpakket, een 1,35 meter diepe wijnkelder met een doorsnede van 2 meter.

Zonder al te ingrijpende maatregelen kunnen wijnliefhebbers met de Helicave over een wijnkelder aan huis beschikken. Het in funderings- en bodemtechnieken gespecialiseerde bouwbedrijf heeft er in ons land inmiddels ruim tien gebouwd. De meest verkochte versie in Nederland is de 2,50 meter diepe variant met een doorsnede van 2,45 meter, waar je met twee mensen in kunt staan en die plaats biedt aan 1600 tot 1800 flessen.

Daarvoor wordt een 3 meter diep gat gegraven waarin tijdelijk een ronde kist van plaatstaal wordt aangebracht. In het gat komt een rubberen zak (butyleen) te hangen. Dit 5 millimeter dikke materiaal, gefabriceerd door de Italiaanse bandenproducent Pirelli, garandeert de waterdichtheid.

Op het daarna aangebrachte geotextiel wordt vervolgens een 10 centimeter dikke betonlaag gestort waarop de licht gebogen prefab betonnen elementen (de bergvakken) als legostenen op elkaar worden gestapeld en een ronde constructie vormen. Een zo�n 70 centimeter brede cassettes weegt circa 35 kilo. De wijnkelder telt acht stellingen van acht hoog. Het onderste bergvak bestaat uit twee cassettes waarvan het onderste element ondersteboven is aangebracht. Daardoor ontstaat, behalve een betere krachtverdeling, extra hoogte waardoor desgewenst een hele kist wijn kan worden opgeborgen.

De kelder wordt standaard uitgerust met een eveneens uit elementen opgebouwde trap.

Hosman Frères Wijnkoperij, gevestigd in een voormalige melkfabriek in Vlaardingen, beschikt over zo�n bergplaats. René Persoon van de wijnhandel: “De optimale conditie voor het bewaren van wijn is een gemiddelde temperatuur van 13 graden Celsius en een constante luchtvochtigheidsgraad van 70 procent. Ondergrondse opslag zorgt voor stabiele temperatuur. De kelder staat in feite in het grondwater waardoor de wijn op natuurlijke wijze wordt gekoeld, de ideale omstandigheid.”

Daarnaast beschikt de Helicave over een natuurlijk ventilatiesysteem. “Een kurk is een natuurproduct, een goede ventilatie is dus essentieel”, aldus de wijnkenner. Op de betonnen plank ligt vooral een schat aan port, waaronder een Vintage Port Nacional Noval uit 1963, een fles van 3000 euro.

Elke kelder wordt uiteindelijk deels afgedekt met een prefab plafond waarop een betonnen vloer wordt gestort om opdrijving te voorkomen. Boven de trap komt een beloopbaar en transparant afdekluik.

Systeemvloer

In principe kan de voorraadkelder in elk bestaand pand worden aangebracht. Van Dijk: “Bij een betonvloer op zand is er geen probleem, maar bij een systeemvloer heb je te maken met een kruipruimte.”

Deze maand deed de bouwer in Maassluis daarmee de eerste ervaringen op. “De vloer is er in de volle breedte uitgezaagd, balk voor balk. Voordat de kelder kon worden geplaatst hebben we uit voorzorg een fundering aangebracht in de vorm van een stalen paal, 24 meter diep op de zandlaag. Een veenbodem klinkt elk jaar één centimeter in. We wilden koste wat kost voorkomen dat de kelder meezakt.”

Volgens Van Dijk komt het bij dit product vooral aan op de kwaliteit van de uitvoering. “De betonvloer moet echt strak liggen. Aan de bovenkant worden de stekeinden in de betonvloer ingestort; de vloer moet nauwkeurig worden aangeheeld.”

Daarbij is het in bestaande situaties vaak passen en meten. “Een graafmachine kon hier nog net met gestrekte arm door de schuifpui om de grond te verwijderen. In het ergste geval moet er met de hand worden uitgegraven. De ene plek is gunstiger dan de andere.”

De bouw vergt gemiddeld zo�n twee weken. Komend jaar hoopt de grond-, weg- en waterspecialist zo�n dertig kelders aan te brengen. Van Dijk: “Doorgaans wordt de aanleg gecombineerd met een verbouwing.” Inmiddels wordt het product bij een aantal nieuwbouwprojecten als optie aangeboden. Een wijnkelder kost circa 30.000 euro.

Volgens Van Dijk past het product binnen de technische expertise van het bedrijf. “Ook bij de Helicave is de bodemgesteldheid een bepalende factor en moeten tijdelijke (grond)maatregelen worden getroffen zoals het wegzuigen van het grondwater.” Van Dijk ziet het als een vorm van acquisitie. “Het is een nieuw product dat een nieuwe groep klanten genereert.”

�Bodemgesteldheid ook hier bepalend�

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels