nieuws

Naspanwapening toegepast bij vervanging balkons Zandvoort

bouwbreed Premium

zandvoort – Bij een appartementencomplex in Zandvoort worden de bestaande balkons momenteel vervangen door betonnen balkons met naspanwapening. De nieuwe balkons zijn aanzienlijk groter dan de oude en hangen constructief aan vier spankabels.

Aannemer Thunnissen Onderhoud uit Cruquius past in Zandvoort een niet eerder toegepaste techniek toe bij de vervanging van de balkons. De oude balkons waren naar het oordeel van de vereniging van eigenaren te saai en te klein.

Waar de bouw van grotere balkons doorgaans diep ingrijpt op de constructie en ondersteuning door kolommen vaak onontkoombaar is, koos architect Remo de Biase van Studio di Architectura uit Zandvoort voor vrij uitkragende balkons. De nieuwe balkons kragen 70 centimeter verder uit en zijn daarnaast 1,5 meter breder dan de oude. Aannemer en architect zochten samenwerking met Hakron Teq uit Hengelo dat voor de nieuwbouw over een verankerings- en wapeningssysteem beschikt waarmee achteraf balkons zijn aan te brengen.

Dit zogeheten Heli-systeem werkt met een spankabel van rond 17 millimeter die in het prefab balkon wordt gestort. De kabel voert door een ingestorte sparing in de woningvloer.

Draagkracht

In Zandvoort heeft de aannemer met een bestaande situatie te maken. “Eerst zagen we zagen de balkons af,” vertelt Theo Weber, hoofd productie bij Thunnissen Onderhoud. “Daarna boren we in de bestaande betonvloeren sparingen en gaten. Met een vijzelconstructie spannen we de balkons tegen de gevels aan tot de vereiste trekkracht is bereikt. Uiteraard hebben we eerst de draagkracht van de bestaande constructie onderzocht. Maar dat leverde allemaal geen probleem voor de toepassing van dit systeem.”

Naderhand worden de gaten in de vloer dichtgestort en hangen de balkons aan de spankabels. Dat zijn er per balkon vier. Het smallere gedeelte van het balkon is opgelegd op een roestvast stalen hoekijzer. De belastingen van de uitkragende elementen op de hoofddraagconstructie worden overgedragen door de voorspanstrengen. Deze strengen vormen tegelijk de wapening van de uitkragende balkons. Het Heli-systeem verzorgt dus zowel de verankering aan de betonvloer als de wapening in de betonplaat zelf.

De aannemer heeft ervoor gekozen de sparingen van onderaf te boren. Er is geboord tot net onder de dekvloer. De consequentie is dat er ook wapening wordt weg geboord. Omdat die wapening niet kan worden gemist, worden de geboorde gaten �uitgeruimd� en wordt de wapening vervolgens doorgelast. Daarna pompt Thunnissen de gaten vol met grout.

Reageer op dit artikel