nieuws

Minder radon-uitstoot door verbeterd beton

bouwbreed

den bosch – De radon-uitstoot van beton kan afnemen doordat de samenstelling verandert. Die verwachting van de betonsector is de grondslag onder het in juli met de overheid gesloten convenant. In Betoniek, voorlichtingsblad van de cementindustrie, wordt dat nader toegelicht onder de noemer �stralend beton�. Belangrijkste reden is een verminderde permeabiliteit (doordringbaarheid) van hedendaags beton […]

den bosch – De radon-uitstoot van beton kan afnemen doordat de samenstelling verandert. Die verwachting van de betonsector is de grondslag onder het in juli met de overheid gesloten convenant.

In Betoniek, voorlichtingsblad van de cementindustrie, wordt dat nader toegelicht onder de noemer �stralend beton�. Belangrijkste reden is een verminderde permeabiliteit (doordringbaarheid) van hedendaags beton door een geleidelijke vermindering van de hoeveelheid poreuze fractie (cementsteen). De gemiddelde water-cementfactor daalde door toenemend gebruik van hulpstoffen en dat levert duurzamer beton op.

Nog niet geheel duidelijk is of dit ook zo werkt bij nieuwe betonsoorten zoals attestbeton, hogesterkte- en hoogvloeibaar beton. Maar ook daarvoor heeft de betonsector hoge verwachtingen. De onderzoekers verwachten heimelijk zelfs een indirecte relatie te vinden tussen sterkte, radonuitstoot en doordringbaarheid van beton, aldus Betoniek.

De komende twaalf jaar worden proefstukken gemaakt voor onderzoek dat die relatie moet aantonen, maar dat vooral is gericht op gezonder klimaat in woningen.

Reageer op dit artikel