nieuws

Jury Rotterdam Maaskantprijs naar huis gestuurd

bouwbreed Premium

Armand Landman rotterdam – Voor de tweede keer in haar bijna dertigjarige historie wordt de prestigieuze Rotterdam-Maaskantprijs niet uitgereikt omdat de jury en het stichtingsbestuur dat de prijs uitreikt, het niet eens konden worden over de winnaar. De jury wilde het Rijksbouwmeesterschap laten winnen, het bestuur houdt vast aan de statuten die één persoon verlangen. […]

Armand Landman

rotterdam – Voor de tweede keer in haar bijna dertigjarige historie wordt de prestigieuze Rotterdam-Maaskantprijs niet uitgereikt omdat de jury en het stichtingsbestuur dat de prijs uitreikt, het niet eens konden worden over de winnaar. De jury wilde het Rijksbouwmeesterschap laten winnen, het bestuur houdt vast aan de statuten die één persoon verlangen.

“Leg mij eens uit hoe een bureau, het Rijksbouwmeesterschap, één persoon kan vertegenwoordigen”, vraagt woordvoerder G. Ploeg van de Stichting Rotterdam-Maaskant. “�Ja�, zegt de jury dan. �Maar we dragen vijf voormalige Rijksbouwmeesters voor�, zegt de jury dan. Maar hoe kunnen vijf bouwmeesters, die hun functie maar vijf jaar uitoefenen, nu �langjarig excelleren in hun vak?� Zoals in onze statuten staat?” Het bestuur besloot daarom de jury voor de Rotterdam-Maaskantprijs 2004 uit haar functie te ontheffen. “Geen prijs dit jaar”, zegt Ploeg. “Het prijzengeld, 50.000 euro, houden we zelf.”

Volgens Ploeg hebben bestuur en jury er “meerdere malen langdurig over vergaderd”, maar hield de “jury koppig voet bij stuk.” Net als in 1996 overigens, toen een andere jury de Rotterdamse havens wilde voordragen en niet bereid was een andere keuze te maken. Ook toen werd de prijs niet uitgereikt.

Niemand van de jury, bestaande uit oud minister M. de Boer, architect H.J. Henket, socioloog prof. C. Schuyt, woningcorporatiedirecteur F. Bijdendijk en kunstcritica A. Tilroe, was gisteren bereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel